Evenimentul Zilei > Actualitate > CIA și MI-6 au dejucat o uriașă operațiune de spionaj rusească
CIA și MI-6 au dejucat o uriașă operațiune de spionaj rusească

CIA și MI-6 au dejucat o uriașă operațiune de spionaj rusească

Zeci de funcționari publici pensionari ai Ministerului Apărării din Marea Britanie, vizați de Rusia pentru operațiuni de informații.

CIA și MI-6 operațiune de spionaj rusească.

ZECI ai funcționarilor publici recent pensionați din Ministerul Apărării al Marii Britanii au fost marcați de Rusia pentru o operațiune de strângere de informații. Lista, întocmită înainte ca Marea Britanie să intre în pandemia de Covid de anul trecut, a fost descoperită în urma unei operațiuni comună între MI6 și CIA. Cele două agenții de informații au primit informații separate în privința unui complot.  Sursele de informații din MI-6 au declarat că LISTA a fost obținută în urma unei operațiuni de trei săptămâni la Paris, cu un credit special acordat unei tinere, recrutată recent de MI6 și aflată în prima sa misiune.

Lista avea 27 de nume, de la funcționari publici de la nivel înalt la funcționari publici de rang mediu, a dezvăluit Daily Express. Două erau „incorecte”. În timp ce mulți dintre funcționarii publici aveau sediul în Whitehall (Ministerul Apărării), se spune că unul dintre ei se afla la Abbey Wood, organizația care se ocupă de achiziții de echipamente și suport a Ministerului Apărării, în timp ce un altul lucra la baza navală Devonport, a Royal Navy. Două persoane stăteau în Scoția, cel mai probabil lucrau la Lossiemouth, baza RAF, unde forța de alertă a reacției rapide intervine atunci când avioanele militare rusești zboară aproape de spațiul aerian al Marii Britanii. Pensionarii locuiesc acum, cu locații printre care Croydon, Brighton, Eastbourne, Plymouth, Bristol și Scoția.

Ce conținea lista

Lista era extrem de detaliată, includea activitățile sociale, membrii clubului și chiar hobby-urile. Lista conținea două femei necăsătorite și patru bărbați divorțați, sugerând că erau vizați pentru operațiuni de recoltare de informații pe termen lung, care ar fi putut include utilizarea așa-numiților „Corbi” – ofițeri antrenați pentru a seduce femei vulnerabile, dar și  „Capcanelor cu miere”, aceeași operațiune, dar care includea femei.

Se crede că atât Londra, cât și Washington suspectau deja că există o astfel de listă.

Potrivit Centrului pentru Protecția Infrastructurii Naționale administrat de MI-5, Marea Britanie rămâne „o țintă de spionaj cu prioritate ridicată – multe țări caută informații și materiale din Marea Britanie pentru a avansa propriile programe militare, tehnologice, politice și economice”.

Dr. Paul Maddrell, autorul Spy Chiefs și specialist în informații la Universitatea Loughborough, a spus: „Aceasta este o descoperire fascinantă. Arată că Rusia își continuă activitățile agresive chiar și după otrăvirea lui Litvinenko și încercarea de otrăvire a lui Serghei și a Iuliei Skripal. ”

CIA și MI-6 operațiune de spionaj rusească