CIA, ajutată de elveţieni la sabotarea programelor nucleare

CIA, ajutată de elveţieni la sabotarea programelor nucleare

Potrivit cotidianului The New York Times, serviciile secrete americane au recrutat o familie de ingineri elveţieni pentru a sabota programele nucleare ale Iranului, Libiei şi Pakistanului.

Pe o perioadă de mai bine de patru ani, CIA a plătit mai mult de 10 milioane de dolari familiei Tinner, în schimbul unor informaţii secrete vizând stoparea programului de înarmare nucleară al Libiei, dar şi împiedicarea eforturilor nucleare ale Iranului şi sabotarea reţelei "părintelui" bombei atomice pakistaneze, Abdul Qadeer Khan, scrie The New York Times.

Inginerul Friedrich Tinner şi-a început colaborarea cu Khan la mijlocul anilor '70, ajutând la fabricarea unei instalaţii de centrifugare.

Ulterior, în 2000, serviciile americane l-au recrutat pe unul din fiii inginerului elveţian, Urs, în scopul de a-şi convinge tatăl şi fratele să devină la rândul lor agenţi ai CIA.

Ne puteți urmări și pe Google News

CIA a refuzat să comenteze cazul familiei Tinner, dar a salutat operaţiunea împotriva lui Qadeer Khan, calificată de purtătorul de cuvânt al agenţiei, Mark Mansfield, drept un "veritabil succes, foarte important pentru serviciile de informaţii şi care a contribuit la a face ca lumea să devină un loc mai sigur".

Abdul Qadeer Khan a fost plasat în arest la domiciliu de când a dezvăluit, într-un interviu televizat, în februarie 2004, că a condus o reţea care a transmis secrete atomice Iranului, Coreei de Nord şi Libiei .