Confruntare deschisă non-militară

Şalaru a subliniat că în pofida statutului său neutru, înscris în Constituţie, Republica Modova se vede implicată „într-o confruntare deschisă non-militară”. El a vorbit despre „acţiunile destabilizatoare ale Rusiei” în Moldova și a explicat că este necesar ca ţările din regiune, care nu sunt membre NATO, să fie sprijinite de Alianţă în efortul lor de a combate acțiunile războiului hibrid rusesc. Șalaru a invitat NATO să ceară Rusiei evacuarea armatei și a munițiilor ei de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor asumate.

În discursul susţinut la Summitul de la Varşovia, ministrul Apărării a afirmat că Moldova își dorește ca în anul 2019 să găzduiască un exercițiu NATO/PfP de tip REGEX, care să fie urmat de realizarea unui centru de instruire regional permanent.

Săptămâna trecută, Adunarea Parlamentară a OSCE a făcut apel la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, a cerut retragerea trupelor militare ruse din Republica Moldova și transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii din stânga Nistrului într-o misiune civilă sub exgida OSCE.

Te-ar putea interesa și: