Chișinău, în finala pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027

Chișinău, în finala pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027 Sursa foto: Arhiva EVZ

Orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova, a ajuns pe lista finaliștilor pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027, anunță EUNeighboursEast.

Chișinău, pe lista scurtă pentru Capitala Europeană a Tineretului

Ceilalți candidați pentru această nominalizare sunt orașele Fuenlabrada și Málaga din Spania, Parma din Italia și Skopje , din Macedonia de Nord.

Juriul care va decide Capitala Europeană a Tineretului 2027 este format din mai multe organizații, inclusiv Comitetul European al Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Parlamentul European (Comisia CULT), Forumul European al Tineretului, Inițiativa pentru o Societate Deschisă pentru Europa, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Consiliul Consultativ. Consiliul Tineretului al Consiliului Europei.

Orașele finaliste au termen limită ziua de 11 iunie anul acesta pentru a depune o cerere mai detaliată, în care să prezinte un program amplu de evenimente și activități culturale, sociale și politice legate de tineret pentru întregul an 2027.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când se va decide câștigătorul competiției pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027

Finaliștii competiție pentru desemnare drept Capitala Europeană a Tineretului 2027 vor primi ulterior recomandări suplimentare cu privire la cererile lor detaliate din partea juriului independent și a unui focus grup.

În cele din urmă, orașele candidate își vor depune cererile finale și actualizate până la data de 1 octombrie 2024.

După depunerea cererilor actualizate, orașele finaliste vor avea ocazia să convingă juriul de selecție pentru statutul de Capitală Europeană a Tineretului 2027. Ei vor trebui să-i convingă pe jurați că sunt cei mai potriviti pentru acest statut.

Întâlnirea juriului va avea loc înaintea ceremoniei oficiale de premiere, din noiembrie 2024.

Republica Moldova are propria competiție de Capitală a Tineretului

Reamintim că Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret implementează un program național „Capitala Tineretului”, care transpune la nivel de țară experiența europeană și implică selectarea unei localități în care, pe parcursul unui an, sunt concentrate activități și proiecte cu și pentru tineri.

Orice localitate din Republica Moldova - cu excepția Chișinăului și localităților deținătoarele ale titlului „Capitala Tineretului” în ultimii trei ani de la ediția pentru care se aplică - care are un program pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

La prima ediție națională din 2011, Capitala Tineretului din Republica Moldova a fost orașul Ungheni, care a mai deținut această distincție în 2023. În anul 2024, capitala tineretului din Republica Moldova este orașul Cahul, potrivit IPN.