Evenimentul Zilei > Actualitate > ULTIMA ORĂ! ACORD între Chișinău și București. Înțelegerea care poate schimba ISTORIA
ULTIMA ORĂ! ACORD între Chișinău și București. Înțelegerea care poate schimba ISTORIA

ULTIMA ORĂ! ACORD între Chișinău și București. Înțelegerea care poate schimba ISTORIA

Primarul General al Bucureştiului, Gabriela Firea s-a întâlnit marţi cu vicepremierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu care a discutat despre proiectele pe care cele două capitale le vor dezvolta, în comun, în perioada următoare.

Acordul s-a realizat într-o perioadă în care oamenii politici din cele două țări susțin tot mai mult Unirea celor două țări. Oficialul moldovean a fost însoţit de ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, E.S. Mihai Gribincea, scrie amosnews.ro.

Primarul General, Gabriela Firea: "Având în vedere discuţiile purtate la începutul acestei luni la Chişinău în cadrul cărora am stabilit obiectivele de investiţii prioritare pentru capitala Moldovei, pe care le poate sprijini Bucureştiul, în perioada imediat următoare o delegaţie formată din specialişti ai municipalităţii în domeniul infrastructurii şi urbanismului, se va deplasa în capitala Republicii Moldova, pentru o evaluare exactă a costurilor necesare implementării acestor proiecte. Concret, este vorba despre reabilitarea unei maternităţi şi a doua licee: liceul Mihai Eminescu şi liceul Gh. Asachi care trebuie, de asemenea, consolidat şi reabilitat. Voi propune, de asemenea, primarilor de sector să contribuie la reabilitarea unor unităţi de învăţământ din Chişinău, astfel încât colaborarea dintre oraşele noastre să devină concretă cât mai curând, unul dintre domeniile prioritare fiind cel al educaţiei".

La rândul său, vicepremierul Republicii Moldova a mulţumit primarului general de la Bucureşti pentru sprijinul oferit şi a afirmat că doreşte să aducă la Muzeul Satului din Bucureşti o casă basarbeană, care să fie expusă publicului, solicitând în acest sens municipalităţii bucureştene să facă demersurile necesare pentru alocarea unei suprafeţe de teren, având în vedere că în acest moment nu există spaţiu pentru expunere în cadrul muzeului. 

Vicepremierul Republicii Moldova, Iurie Leancă a mai adăugat: "Un alt punct de discuţie îl constituie facilitarea accesului cetăţenilor moldoveni la piaţa forţelor de muncă, în prezent procedurile de angajare fiind destul de greoaie. Vă rugăm să faceţi lobby pentru un acord bilateral între România şi Republica Moldova, astfel încât moldovenii să se poată angaja mai uşor în companiile româneşti".

 

Primarul General a dat asigurări că va avea discuţii cu factorii decidenţi din Guvern astfel încât proiectele Chişinăului să beneficieze de sprijin atât la nivel central, cât şi la nivel local.