Editura Evenimentul si Capital

Chiriași celebri ai statului, îngropați în datorii și în procese

Mioara Roman susține că nu are de unde să plătească suma cerută de stat, dar în același timp refuză să părăsească locuința FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 11 Comentarii | 2695 Vizualizari

Rău-platnicii de la RA-APPS au acumult datorii uriașe. „Vedete” politice și profitori ai fostului regim comunist refuză să plătească chiria pentru casele de lux în care locuiesc

O parte dintre chiriașii statului țin cu dinții de privilegiile obținute cu ani în urmă. Procesele durează peste cinci ani, datoriile acumulate se ridică la nivelul zecilor de milioane de lei, timp în care statul subvenționează cheltuielile cu întreținerea acestor imobile. „Evenimentul zilei” prezintă câteva cazuri relevante de chiriași rău-platnici care n-au niciun stres că locuiesc „pe datorie”.

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a dat-o în judecată pe Mioara Roman, fosta soție a fostului premier Petre Roman, pentru plata unei datorii record de peste 1,6 milioane de lei. Din 2009, Regia a decis evacuarea soției fostului premier, rezilierea contractului, precum și plata chiriei neachitate. În acest moment, cauza se află în stadiul de apel și procesul a fost amânat de Tribunalul București pentru 9 ianuarie 2015.

Fără contract valabil

În mai 2012, Judecătoria Sectorului 1 a decis că Mioara Roman stă fără contract de închiriere valabil din aprilie 2009. Magistrații au obligat- o pe acesta să plătească 77.422 de euro reprezentând chirie pentru perioada martie 2008-aprilie 2009, 77.422 de euro reprezentând penalităţi de întârziere, precum şi 219.655 de lei, reprezentând contravaloare lipsă de folosinţă. În același timp, instanța a decis evacuarea Mioarei Roman şi a Catincăi Zilany Maria din imobilul situat în Bucureşti, str. Nikolai Gogol, sector 1.

În alt proces, separat, judecătorii au cerut sechestru pe o vilă din Sinaia care aparține Mioarei Roman pentru a acoperi datoriile către RA-APPS.

După ce i s-a majorat chiria, soția fostului demnitar a refuzat să plătească, motivând că nu are de unde plăti 6.205 euro pe lună pentru casa din Primăverii. Imobilul care aparține RA-APPS are șapte camere plus două de serviciu, suprafața acestuia fiind de 366 de metri pătrați.

Mama deputatei Oana Mizil, chiriaș de lux

În iunie 2014, Tribunalul București a decis, după îndelungi și interminabile procese care s-au tot rejudecat, că mama deputatului PSD Oana Niculescu Mizil, Lidia Ștefănescu Mizil, are contract valabil de închiriere semnat cu RA-APPS. Chiria pentru casa în care locuiește fiica fostului lider comunist Paul Niculescu Mizil a fost stabilită atunci de judecători la 874 de euro pe lună pentru cele patru camere ale imobilului. Hotărârea nu este definitivă și ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel, unde nu s-a stabilit încă un termen de judecată. Lidia Ștefănescu Mizil are o datorie către RA-APPS ce însumează 438.422,94 lei pentru apartamentul pe care l-a închiriat de la stat.

Pretenții de general

Un alt personaj interesant care nu se mai dă dus din casa statului, deși nu are dreptul să mai locuiască în ea este generalul (r) Dumitru Cristea. S-a judecat în mai multe procese cu RA-APPS, a ridicat diverse excepții și a prelungit procesele ani de zile. Nu are încă o decizie definitivă privind pretențiile ridicate de RA-APPS. De trei ani încearcă să convingă magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 că nu trebuie să plătească o chirie majorată. În octombrie 2014, a sesizat și Curtea Constituțională cu o excepție. Pentru apartamentul din vila de pe strada Crângului, Dumitru Cristea ar trebui să plătească o chirie de 561 de euro pe lună. Refuză acest lucru, deși vila are trei camere, 221 de metri pătrați și este situată în centrul orașului. Următorul termen de judecată, al 12-lea, a fost stabilit pentru 28 noiembrie.

Generalul Cristea avea anul trecut datorii la chirie de 347.000 de lei.

Poporul l-a ales, poporul să plătească

Deputatul PSD Șerban Nicolae ocupă un apartament al statului pe strada Mihai Eminescu din București încă de pe vremea când era consilierul lui Ion Iliescu. Anul trecut, avea datorii la plata chiriei de aproape 600.000 de lei pentru apartamentul de patru camere în suprafață de 218 metri pătrați. Fostul avocat al lui Cătălin Voicu s-a judecat ani de zile pentru a contesta chiria de 3.350 de euro pe lună. Când ar fi trebuit, în sfârșit, să plătească, Nicolae a dat peste un judecător milos care a decis rejudecarea procesului. Primul termen de judecată din noul dosar a fost stabilit pentru luna aceasta. Șerban Nicolae s-a făcut remarcat printr-o inițiativă legislativă care, odată adoptată, ar fi trimis la închisoare pe cei care ar fi dezvăluit informații confidențiale din dosare.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Reportaj

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI