Evenimentul Zilei > Horoscop > Chinezii o au pe cea mai mare. Legea presei pedepsește internauții. Fecioarele să nu exagereze, Scorpionii au planuri ambițioase | Horoscopul lui Dom’ Profesor
Chinezii o au pe cea mai mare. Legea presei pedepsește internauții. Fecioarele să nu exagereze, Scorpionii au planuri ambițioase | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Chinezii o au pe cea mai mare. Legea presei pedepsește internauții. Fecioarele să nu exagereze, Scorpionii au planuri ambițioase | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Pe 21 octombrie s-au născut Alfred Nobel, Ursula K. LeGuin, Carrie Fischer, Nikita Mikhalkov, Arthur Stilwell, Dumitru Tinu, Marcel Răducanu, Lavinia Miloşevici, Dan Duţescu, Mihai Gafiţa, Perpessicius.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeş, Moise Măcinic din Sibiel, Ilarion cel Mare. Nimic în "Kalendar".

O notă specială pentru Nikita Sergheevici Mikhalkov care, astăzi, împlineşte 71 de ani. Ла Несколько Ани! Без слёз, без горести, без бед! Filmele lui mi-au făcut şederea în străinătate mai uşoară. După ce termin ce am să vă spun, o să caut un film vechi, din 1979, „Siberiada” în care joacă Nikita. Tot în anul 1979 Andrei Arsenievici Tarkovski lansa fabulosul ”Stalker” – ”Călăuza” a fost titlul în limba română. Ambele filme s-au bucurat de fundalul sonor al muzicii compuse de Eduard Artemiev. Ascult chiar acum un mix de o oră al temei meditației din Stalker. Bune filme făceau rușii pe atunci!  Sau, mai slabul și comercialul ”Ars de soare” în regia lui Mikhalkov de acum câțiva ani.

Dragi lupi, padawani și hobiți, după cum raportează ”The Huffington Post” chinezii au cea mai mare ”ureche” cu care să asculte – ce vor mușchii lor, spațiul, de exemplu. Pus în folosință la parametri normali, ”Fast”, acesta este numele radiotelescopului chinezesc, este de trei ori mai puternic decât cel al americanior de la Arecibo, din Porto Rico. Are un diametru gigantic, de jumătate de kilometru iar nacela care colectează semnalele are o greutate de 30 de tone.

Cupola reflectoare este compusă din 4450 de panouri și, spre deosebire de radiotelescopul american, care este fix, cel chinezesc este mobil.

Aici trebuie să risipim un mit. Radiotelescoapele nu ”văd” ci ”aud”! Dar, jurnaliștii au folosit ”vederea” prin asimilare cu telescopul optic. Cred că cel mai corect ar fi ”observarea”.

Astfel, guvernul chinez a instituit în jurul radiotelescopului o zonă cu un diametru de 10 kilometri de liniște totală. Nicio activitate umană, nici o prezență umană. Alternativa – o amendă echivalentă cu 13.000 €, spune ziarul chinezesc ”People Daily”. Autoritățile au evacuat din zonă peste 8.000 de persoane cărora li s-au creat două noi sate.

Probabil că nu știți, dar un radiotelescop din Australia, timp de 17 ani, a raportat că primea semnale din cosmos. Mare emoție, mare secret, toată lumea din criptografie înerca să descifreze mesajul extratereștrilor! Până la urmă s-a demonstrat că era vorba de un amărât de cuptor cu microunde, fară punere la pământ, în care cercetătorii, uneori, își încălzeau mâncarea! Așa că, liniște totală!

După cum relatează ”Ars Technica” la proiectul ”Fast” lucrează circa 300 de specialiști cu un salariu mediu de 1.500 de €, de șapte ori salariul mediu, ceea ce sunt bani buni în China. Și oriunde, aș adăuga. Salariul este, de fapt, mic, dar se adugă primele de izolare, de confidențialitate, de activitate în condiții periculoase, de militarizare etc. Și prima de doctorat. Chinezii iau în serios această treaptă academică și depun mult efort pentru originalitatea și complexitatea lucrării.

Dar, de ce această lucrare gigantică, care a costat câteva miliarde de euroi? Pretextul științific este descoperirea civilizațiilor extraterestre, scopul militar este clasificat.

În orice caz, încă o ureche de Big Brother care ne ascultă. Chinezii o au pe cea mai mare!

 

Dar, în curierul de la Bruxelles am mai găsit ceva interesant. Iată:

Senatul francez reformeaza legea presei, facilitand pedepsirea internautilor.  Astfel, senatorii au aprobat in sedinta publica, articolul 37 din proiectul de lege asupra egalitatii si cetateniei, care modifica in profunzime legea din 29 iulie 1881 asupra libertatii presei. Este vorba despre un texct care se refera explicit la delictele de defaimare si la injurii. Proiectul de lege a fost extrem de controversat, deoarece senatorii decisesera ca termenul de prescriptie va incepe pentru textele online dupa data retragerii respectivelor continuturi, ceea ce conducea la ideea unor delicte “de presa” imprescriptibile. Mai multe societati ale jurnalistilor trasesera un semnal de alarma in acest sens. Desi s-au consultat cu reprezentantii a peste 20 de organizatii de presa, dar si cu patronii din presa in sedinte publice, desi au fost operate mai multe adaptari, textul legii, in versiunea senatoriala ataca puternic bazele legii din 1881. Desi asa se numeste, Legea libertatii presei din 1881 nu se refera numai la presa. A trecut timpul cand jurnalistii detineau monopolul cuvantului public. Astazi, ei il impart cu peste 40 de milioane de internauti francezi carora legea din 1881 li se aplica in mod egal. In momentul de fata, o persoana care se considera defaimata sau a fost injurata, dispune de trei luni pentru a depune plangere, iar dupa acest interval, autorul delictului nu mai poate fi dat in judecata. Noua versiune extinde durata intervalului de timp la un an, cu derogare pentru articolele publicate pe internet, dar publicate si pe hartie, intr-un ziar. Jean-Christophe Bigot, avocat specializat in dreptul presei spune ca astfel, articolele publicate pe internet nu vor suporta acelasi regim juridic ca cele publicate pe hartie. Fara a uita ca ca presa care apare doar pe internet, podcasturile sau televiziunea cu plata sunt total excluse de la termenul restrans al prescriptiei. Astfel mecanismul legii s-a schimbat radical: daca un individ se prezinta in fata judecatorului afirmand ca a fost defaimat, dar judecatorul afirma ca este vorba doar de o injurie, procedura se anuleaza. Senatorii au dorit sa excluda jurnalistii profesionisti din discutie, dar nu si internautii care ar putea sa se vada astfel adusi in fata tribunalelor. Senatorii au declarat in sedinta deschisa ca prin modificarile aduse legii din 1881 au dorit sa-i impiedice pe “jurnalistii sau analistii autoproclamati” sa profereze “comentarii anonime si razbunatoare care se refera la articolele online”, ba chiar, acestia au fost denumiti “corbi digitali”.

Sursă: http://www.lemonde.fr/pixels/article/2016/10/13/le-senat-reforme-la-loi-sur-la-presse-en-facilitant-les-poursuites-contre-les-internautes_5013247_4408996.html#Agtutlj6XWibdfo2.99

Cred că este o măsură în apărarea breaslei ziariștilor, dar să vedem ce mai urmează.

Carrie Fischer, prințesa Leia, împlinește astăzi 60 de ani. Să-i spunem La Mulți Ani! Cam ciudățică, dar după filmul rusesc, o să văd neapărat, dar neapărat, probabil că ”Empire Strikes Back” dacă nu ”A New Hope”, cele două episoade din ”Star Wars” care contează pentru mine. Restul, nu am putut să stau până la sfârșit în sala de cinematograf!

Apoi nu știu ce o să mai fac în pustnicia mea, poate o să visez, poate o să citesc, poate o să mă joc cu cățeii, poate o să vorbesc cu rudele din noul continent, doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Este momentul să lămurești situația, sau la bal, sau la spital! Nu trebuie să mai întârzii, lucrurile se pot încurca și mai mult. Astăzi trebuie să iei o atitudine cooperantă, politic corect. Evită discuţiile în contradictoriu cu cei dragi sau familia în ceea ce priveşte patrimoniul sau proiectele comune. O decizie nu se dovedeşte foarte inspirată. Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău. Doreşti o schimbare, ceva nou, orice, numai să nu mai auzi şi să simţi aceleaşi lucruri, majoritatea plictisitoare şi neinteresante.

TAUR    Un sfârșit de săptămână de lucru mai dificil, dar pe total ziua este favorabilă. Nu te îngrijora fără motiv, lumea exagerează. Vezi-ți de activitatea cotidiană, fără panică și exagerări! Evită deciziile care duc la schimbări majore si mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Atenţie la regimul haotic climatic şi la condusul maşinii.

GEMENI  Conjunctura iţi recomandă să nu te implici în dispute pentru că pot apărea unele incidente neplăcute. Şi, de asemenea, te avertizează ca nu toţi din anturajul tău sunt bine intenţionaţi. Ziua de astăzi este o perioadă favorabilă prin prilejurile care ţi se oferă mai ales în domeniul afacerilor şi al relaţiilor. Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi pragmatică a analizei reci şi pertinente care te caracterizează. Schimbările bruşte şi perioadele de incertitudine şi anxietate, adica crizele, îţi sunt favorabile pentru că te motivează şi îţi permite să-ţi pui la bătaie capacităţile tale de sprinter intelectual.

RAC   Stelele spun că eşti inspirat în abordarea eficientă a unui proiect, la serviciu, unde muncești. Chiar dacă nu eşti aproape de o rezolvare finală, pregătește-te pentru săptămâna viitoare!  O hotărâre de mai demult nu se dovedeşte cea mai potrivită şi încerci să găseşti acum soluţii care să-ţi convină şi să rezolve situaţia, lăsată – după cum arată Saturn şi Uranus – în suspensie, sau cu o rezolvare parţială temporară. Pe de altă parte ceva întârzie în continuare, planetele colective fac ca întârzierile să se acumuleze şi să provoace chiar pierderi. Nu neglija sursele alternative de venituri

LEU    Poți să câștigi runda actuală a vieții dacă te concentrezi pe esențial, lași deoparte prejudecățile și complexele. Se pare că treci printr-o perioadă de turbulență emoțională, fii atent! Saturn, cam afectat, te sprijină cât se poate, dar anunţă şi el o perioadă de schimbări. Din nou ţi se cere ajutorul. O împăcare stă sub semnul întrebării. Toată perioada se află sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră startegică, cu rezultate pe termen lung.

FECIOARĂ   Nu exagera cu ajutorul pe care-l oferi, mereu, celor dragi. Ești tu ”mama răniților”, dar cei din jurul tău trebuie să învețe să se descurce singuri, să-și rezolve bine propriile probleme. Relaţiile sociale sunt bine aspectate, la fel şi călătoriile. Apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de afaceri. În perioada menţionată veniturile provenite din afaceri sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări. O problemă în familie, repede rezolvată. Jupiter spune că este cazul să te pregăteşti pentru o vizită, poate un spectacol, pe seară.

BALANŢĂ  Prioritățile tale sunt evidente. Eforturile trecute te-au marcat, astăzi simți oboseala cronică. Trebuie să te refaci, ca să poți ține ritmul unei activități susținute. Nu te complica inutil! Lucrurile îţi par mai serioase decât de obicei şi ai un dar special să punctezi exact ceea ce trebuie şi când trebuie şi să asculţi cu atenţie. Pe de altă parte Saturn arată că s-a strâns o componentă de oboseală cronică şi de stres şi enervare – energie negativă. Odihneşte-te şi relaxează-te. Fii sincer cu tine, gaseste-ti motivele de enervare si vezi daca poți să le rezolvi singur.

SCORPION   Ai planuri ambiţioase astăzi şi în weekend. Trebuie să ai în vedere că trebuie să te descurci singur, toţi cei care te pot ajuta au şi ei propriile obligaţii și nu au timp și pentru tine. Limitează-te doar la activităţile curente, întâlneşte doar oameni cunoscuţi şi care în mod verificat, nu pot să-ţi facă probleme prea mari. Cu anturajul apropiat zâmbeşte larg şi fumează ţigări bune, şi evită orice discuţie care poate degenera. O distribuţie inegală a stelelor fixe te dezavantajează şi, conform teoriei haosului, poate genera pe termen lung tendinţe malefice. Sufletul tău bun şi generos poate suferi o decepţie.

SĂGETĂTOR   Sigur că este importantă cariera ta, parvenirea socială, dar nu "călca pe cadavre". Astăzi rezervă-ţi timp suficient pentru părinţi, copii, partener, familie, cei dragi, în general! Emoţiile tale sunt pastelate iar pozitia relativă dintre indicatorii astrologici arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru confort şi evenimente plăcute. In a doua parte a zilei ai o mică complicaţie de ordin sentimental: ceva cu care nu eşti de acord, sau altceva de genul acesta. Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ. Îţi trebuie un film sau o carte buna! Ai nevoie de efectul liniştitor al lucrurilor de calitate, facute aşa cum trebuie!

CAPRICORN   Fii atent, astăzi poți să întâlnești o șansă, o oportunitate. Profesională, de făcut bani, spun stelele. Cu toate că uneori stelele nu transmit mesajul clar, să nu lași să scape ocazia! Fie că vrei, fie că nu, fie că ştii, fie că nu, eşti fie în centrul unor probleme şi situaţii importante şi interesante. Poţi să fii sigur(ă) că până la urmă totul este monoton şi cenuşiu. Rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna în aspecte disarmonice. Pe de altă parte, indiferent de jocurile destinului, trebuie să ai în vedere propriile interese şi strategiile pe termen lung.

VĂRSĂTOR   Amână decizia! Noaptea este un seftnic bun și, dacă poți, amână hotărârea care privește activitatea ta profesională. Ai timp să vezi și în ce parte bate vântul, care este fluxul principal!  Este o perioadă materialistă, ca un produs scos din creaţia lui Hegel. Ziua de astăzi, perioada în chestiune este materializarea eforturilor spirituale trecute. Aspectele lui Jupiter şi Saturn arată clar că perioada în discuţie este mai mare decât o singură zi, ocupând, probabil, toată săptămâna. Sănătatea nu este excelent aspectată, evită elementul aer, adică curentul, aerul condiţionat şi bineânţeles, fumatul excesiv. Fumatul trebuie să fie o plăcere, rară, nu un obicei nevrotic. Vrei să cheltuieşti mult şi fără să-ţi pese, dar ce placere regală este să arunci cu banii!

PEŞTI   Astăzi evită curiozitatea. Nu mai pune întrebări celor din jurul tău. Nu au timp, nu au chef, sau nu le pasă! Dar, întrebările indirecte, bârfele de culoar, pot să-ți aducă ceea ce dorești! “Politica struţului” e bună când eşti struţ! În ziua de azi nu poţi să stai în afara lumii decât dacă eşti un anahoret, ca mine, de exemplu. Încearcă să-ţi pui de acord interesele tale cu mersul general al vieţii! Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Trebuie sa te întorci la rădăcini, în trecut – spune horoscopul tau – ca sa gasesti explicatii si solutii pentru prezent. Ești și într-o perioada ușor vulnerabila, atenție la izbucnirile emoționale!