Estimarea de creştere a fost făcută de Fu Ying, purtătoarea de cuvânt a Adunării Naţionale Populare (ANP), transmite AFP, citată de Agerpres.

Anunţul are loc în fiecare an la începutul lui martie, în ajunul deschiderii sesiunii anuale a parlamentului chinez, dar în acest an a intervenit la câteva zile după apelul preşedintelui american, Donald Trump, de a majora masiv (cu aproape 10%) chletuielile militare ale Statelor Unite, cele mai importante din lume. 

Majorarea din bugetul Chinei reprezintă o stabilizare după creşterea de anul trecut care a ridicat bugetul militar oficial la 954 de miliarde de yuani (132 de miliarde de euro). 

Analişti din Asia şi Occident sunt de părere că în realitate cheltuielile armatei chineze sunt mult mai importante. 

Bugetul militar al Beijingului este observat cu atenţie de vecinii săi asiatici, în special din cauza afirmării pretenţiilor sale teritoriale în Marea Chinei de Sud. 

Întrebată în legătură cu ameninţarea militară pe care o poate reprezenta China, Fu Ying a respins orice critică. "În ultimii zece ani au avut loc numeroase conflicte şi războaie în lume, care au provocat nenumăraţi morţi şi răniţi (…) Care dintre acestea au fost făcute de China?", a întrebat ea. "China nu a intervenit în nicio ţară", a subliniat purtătoarea de cuvânt. 

Dacă Beijingul şi-a mărit de zece ori bugetul pentru apărare în 15 ani, se află, totuşi, cu mult în spatele Statelor Unite. Armata americană beneficiază de 604,5 miliarde de dolari (575 de miliarde de euro), potrivit Institutului internaţional pentru studii strategice (ISIS), cu sediul la Londra. 

Cheltuielile militare ale Chinei sunt însă cu mult peste cele ale Rusiei (al treilea buget mondial cu 56 de miliarde de euro), Arabiei Saudite (54,1 miliarde), Marii Britanii (49,9 miliarde) sau Franţei (44,9 miliarde), potrivit sursei. 

Armata chineză, ale cărei trupe au fost reduse la jumătate din anii 1980, rămâne prima din lume ca efective (două milioane), NATO exclusă.

 

Te-ar putea interesa și: