Evenimentul Zilei > International > China acuză SUA pentru criza din Ucraina
China acuză SUA pentru criza din Ucraina

China acuză SUA pentru criza din Ucraina

Zhang Hanhui, ambasadorul Chinei la Moscova, a apreciat relația țării sale cu Rusia și a acuzat Statele Unite ale Americii că sunt responsabile pentru „criza ucraineană” într-un interviu acordat agenției de știri de stat ruse, Tass.

„În calitate de arhitect și principal instigator al crizei ucrainene, SUA, deși impune sancțiuni fără precedent Rusiei, continuă să furnizeze arme și echipamente militare Ucrainei”, a declarat Zhang pentru agenția de presă rusă. „Scopul său final este să epuizeze și să ruineze Rusia printr-un război lung și prin sancțiuni”.

Relația China-Rusia

Putin a lansat o invazie a Ucrainei pe 24 februarie, care a dus la moartea a cel puțin 5.400 de civili și a strămutat peste 10 milioane de oameni, potrivit Națiunilor Unite. La cinci luni de la începutul războiului, luptele au escaladat în regiunea estică Donbas, în timp ce trupele ucrainene încearcă să împiedice Rusia să mai câștige teren.

Putin a căutat să consolideze relațiile cu China în perioada premergătoare invaziei, vizitând Beijingul în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă și declarând că parteneriatul celor două țări „nu are limite”.

„Sub direcția strategică a președintelui Xi Jinping și a președintelui Vladimir Putin, relațiile chino-ruse au intrat în cea mai bună perioadă din istorie, caracterizată prin cel mai înalt nivel de încredere reciprocă, cel mai înalt grad de interacțiune și cea mai mare semnificație strategică”, a spus Zhang pentru Tass.

Exercițiile militare din Taiwan

În timp ce China pare să susțină raționamentul lui Putin pentru război, țara a refuzat până acum să ofere orice asistență militară sau a ajutat Kremlinul să evite sancțiunile, au spus oficialii americani. Declarațiile trimisului Chinei în Rusia vin pe fondul tensiunilor crescânde dintre SUA și China din cauza Taiwanului.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, deputată din California, a vizitat Taiwan la începutul acestei luni, determinând armata chineză să organizeze exerciții militare în strâmtoarea Taiwan după plecarea ei, potrivit Yahoo News.