Evenimentul Zilei > International > Joe Biden a parafat ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei: „Putin credea că ne divizează. A cules, dimpotrivă, ceea ce nu a vrut”
Joe Biden a parafat ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei: „Putin credea că ne divizează. A cules, dimpotrivă, ceea ce nu a vrut”

Joe Biden a parafat ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei: „Putin credea că ne divizează. A cules, dimpotrivă, ceea ce nu a vrut”

Alianța Nord-Atlantică se extinde, drept reacție față de expansionismul agresiv al Rusiei, astfel că SUA a parafat marţi, 9 august 2022, ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Săptămâna trecută, Senatul american decidea să ratifice cu o mare majoritate de voturi protocoalele de aderare ale celor două state nordice la Alianță. Totuși, aderarea efectivă este condiționată de acordul tuturor celor 30 de state membre.

Suedia și Finlanda vor deveni astfel „aliaţi puternici, fiabili şi dotaţi cu importante capacităţi”, a transmis președintele SUA, Joe Biden, în cadrul ceremoniei de semnare organizată la Casa Albă.

SUA a parafat ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei

În același context, Joe Biden a lăudat „instituţiile democratice puternice” din cele două țări, dotate inclusiv cu armate solide, care vor întări capacitățile NATO, a subliniat președintele SUA. În cursul zilei de marți, 9 august 2022, liderul SUA a purtat o discuție telefonică cu omologul din Finlanda, Sauli Niinisto, dar și cu Magdalena Andersson, prim-ministrul Suediei, pe care i-a felicitat pentru „pasul în plus” realizat în scopul aderării la NATO.

Pănă acum, doar 23 din cele 30 de țări membre ale Alianței militare au ratificat cele două protocoale. Printre statele care se opun se numără Turcia, care acuză că Finlanda și, în special, Suedia susțin Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), calificat de liderii de la Ankara drept o organizaţie teroristă.

După începerea războiului din Ucraina, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, „a spulberat pacea şi securitatea în Europa”, a mai transmis Biden, care continuă: „Putin credea că ne divizează (…). A cules, dimpotrivă, ceea ce nu a vrut”, a spus președintele Statelor Unite, conform Agerpres.

Parlamentul României a ratificat protocoalele de aderare ale Suediei și Finlandei la NATO

Senatul României, întrunit miercuri, 20 iulie 2022 în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea celor două protocoale de aderare. Tot miercuri, și Camera Deputaților a adoptat Protocoalele de aderare, în acest fel procedura fiind încheiată. Din partea Senatului s-au înregistrat 96 de voturi „pentru”, iar un senator nu a votat, în timp ce Camera Deputaților a votat cu 227 voturi „pentru”, dar au existat și trei abțineri.

Decizia a fost luată de Biroul Permanent, reunit marţi în şedinţă online, iar comisiile parlamentare au întocmit raportul asupra proiectului. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO, iar cele două protocoale de aderare au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles.