Evenimentul Zilei > International > Administrația Biden suspendă politica „Remain in Mexico”, prin care solicitanții de azil erau expulzați în Mexic
Administrația Biden suspendă politica „Remain in Mexico”, prin care solicitanții de azil erau expulzați în Mexic

Administrația Biden suspendă politica „Remain in Mexico”, prin care solicitanții de azil erau expulzați în Mexic

Administrația Biden a suspendat luni regulile din epoca lui Trump care expulzau în Mexic solicitanții de azil pe timpul examinării dosarului în justiţia americană. Politica fostului președinte american era numită „Remain in Mexico”. Anunțul a venit la mai bine de un an după ce administrația Biden a denunțat pentru prima dată eliminarea regulilor de a rămâne în Mexic.

Oficialii de la frontiera americană au suspendat luni regulile care impuneau anumitor migranți să aștepte audierile pentru azil în Mexic. Decizia de abrogare a politicii „Remain in Mexico” a fost anunţată la câteva ore după ce un judecător a ridicat o ordonanţă care împiedica administraţia lui Joe Biden să abroge „Protocoale de Protecţia Migranţilor” (PPM).

Politica „Remain in Mexico” a lui Trump era îndreptată împotriva migranților

„Remain in Mexico” reprezenta o politică foarte criticată de asociaţiile de apărare a drepturilor civice. Ea a fost implementată în 2019, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale o piesă centrală a mandatului său.

Cel puţin 70.000 de solicitanţi de azil, majoritatea din America Centrală, au fost expulzaţi spre Mexic în cadrul acestui program, creând o criză umanitară de acea parte a frontierei, criză exacerbată de pandemie, potrivit organizaţiei American Immigration Council.

„PPM prezintă defecte endemice, impun costuri umane nejustificate şi deturnează resurse şi personal de la alte eforturi prioritate vizând securizarea frontierei americane”, a  justificat Departamentul Securităţii Interne, informează News.ro.

Eforturile lui Joe Biden de a elimina politica lui Trump

Imediat după ce a preluat funcţia, Joe Biden a încercat să-i pună capăt. El a încercat să găsească o altă metodă de a aborda problema imigrației.

În 2021, administrația lui Biden a anunțat că vrea să elimine controversata politică a lui Donald Trump în domeniul migraţiei ce consta în expulzarea solicitanţilor de azil spre Mexic în timpul examinării dosarului lor, însă fără succes până acum.

Această politică, impusă în 2019, nu se aplica mexicanilor, însă îi forţa pe solicitanţii de azil sosiţi în SUA prin Mexic să rămână acolo toată perioada cât solicitarea lor de azil era analizată. Respectiva politică a fost foarte criticată de asociaţiile de apărare a drepturilor civile.

Din prima sa zi la Casa Albă, Joe Biden a făcut promisiuni aripii stângi a Partidului Democrat, care aşteapta o turnură de 180 de grade în materie de imigraţie, după patru ani consacraţi închiderii frontierelor SUA, potrivit Agerpres.