Evenimentul Zilei > Actualitate > China a introdus „pașaportul de sănătate”. Măsura nu este obligatorie
China a introdus „pașaportul de sănătate”. Măsura nu este obligatorie

China a introdus „pașaportul de sănătate”. Măsura nu este obligatorie

China a introdus „pașaportul de sănătate” pentru cetățenii săi care doresc să călătorească în exteriorul țării. Măsura nu este obligatorie dar urmărește să contribuie la redeschiderea frontierelor.

China a introdus „pașaportul de sănătate”.

Cetățenii chinezi vor circula în străinătate cu un pașaport care le va dovedi statutul sanitar. China a lansat un paşaport digital care va permite cetățenilor săi să-şi dovedească statutul sanitar. Măsura urmărește să contribuie la deschiderea frontierelor chineze, după cum relatează AFP.

Acest „certificat de sănătate pentru călătorii internaţionale” va fi sub forma unei aplicații pentru smartphone. Aceasta autentifică datele sanitare ale pasagerilor, cum ar fi testele pentru COVID (PCR şi anticorpi) şi statutul lor privind vaccinarea.

În prezent, această aplicație este rezervată doar cetățenilor chinezi, dar nu este obligatorie.

Conform autorităților chineze, cei care o dețin vor avea mai mult confort în călătoriile lor. China ia în considerare încheierea unor acorduri de recunoaștere reciprocă a certificatelor de sănătate. Acestea vor fi semnate cu alte țări și vor avea drept scop facilitarea călătoriilor în străinătate.

Aplicaţia elaborate de China are scopul „să promoveze relansarea economică mondială şi să faciliteze trecerea frontierelor”, a indicat Ministerul de Externe chinez. Autoritățile de la Beijing nu au precizat care sunt beneficiile concrete la care dă dreptul această aplicație.

Țările europene pregătesc măsuri similare

SUA şi Marea Britanie intenţionează să lanseze sisteme similare. În Uniunea Europeană, ideea unui „paşaport verde” va fi prezentată de Comisie la Bruxelles la 17 martie.

Cu excepţia focarelor localizate, China s-a debarasat în mare parte de COVID-19 din primăvara anului 2020. Acest lucru a fost posibil datorită lockdown-urilor, testelor în masă, portului generalizat al măştii şi carantinei impuse la intrarea în ţară.

Noul paşaport de sănătate chinez va putea fi de asemenea imprimat şi pe hârtie.

China a introdus „pașaportul de sănătate”

Din martie 2020, China nu autorizează intrarea pe teritoriul său decât chinezilor şi unui număr limitat de cetăţeni străini. Ţara şi-a redus, de altfel, considerabil zborurile internaţionale.

Doar diplomaţii, oamenii de afaceri şi persoanele deţinătoare de permis de sejur şi de muncă valid pot intra în ţară. Călătorii, chinezi şi străini, trebuie să efectueze la sosire o carantină de 14 zile într-un hotel, pe cheltuiala lor.

Lansarea acestui paşaport de sănătate digital lasă să se întrevadă posibilitatea unei generalizări pe termen mediu a acestui sistem pentru străini. De asemenea, este de așteptat o ridicare parţială a restricţiilor de călătorie la intrarea sau ieşirea din ţară.