E o schimbare uriașă în politica externă a Beijinului, care pare să fi abandonat cu totul îndemnul regretatului lider reformist  Deng Xiaoping: „Ascunde-ți puterea, așteaptă și vezi”, scriu jurnaliștii de la săptămânalul de stânga german Der Spiegel.

„De când Richard Nixon a fost președinte în anii ’70, Washingtonul a urmat o politică de apropiere față de Beijing. SUA au urmărit integrarea imperiului izolat și sărac în sistemul internațional, în speranța că Republica Populară Chineză se va alinia Occidentului. În termeni economici, această formulă este cunoscută sub numele de „schimbare prin comerț”. Fiecare administrație americană succesivă a respectat mai mult sau mai puțin această abordare – până când a venit Donald Trump.

Președintele SUA Trump a optat pentru o politică de decuplare, mai degrabă decât de apropiere cu China. În 2018, vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a susținut un discurs la Institutul Hudson din Washington care a marcat o schimbare față de politica tradițională. El a acuzat China de un expansionism lipsit de scrupule. „Nu ne vom lăsa intimidați și nu vom sta nepăsători”, a spus el”.

În ciuda criticilor lansate de nenumărate ori la adresa lui Trump, ziariștii de la Der Spiegel aduc o sumedenie de argumente că nu Donald Trump este cel care a deschis cutia Pandorei. „Multă vreme, China a respectat directiva politicianului reformist, Deng Xiaoping: „Ascunde-ți puterea, așteaptă și vezi”.În timpul crizei financiare începute în 2007, în China s-a răspândit ideea că sistemul ei nu este oar egal cu cel al Occidentului, dar poate chiar superior.


China ameninţă SUA! Războiul Rece, reîncărcat? Este alertă internaţională

Armele anti-etnice: China se pregătește în secret de un Război Biologic


 

„La o conferință a Partidului Comunist din 2017, președintele chinez și liderul partidului Xi Jinping a precizat că el e de părere că a sosit momentul Chinei. El a proclamat o „nouă eră” în care Republica Populară se va muta „în centrul scenei mondiale”.

Shi Yinhong, profesor de politică la Universitatea Renmin din Beijing, susâine că, pe de o parte, China se simte nedreptățită de acuzațiile că ar fi provocat pandemia și lovită de prăbușirea economiei sale. Pe de altă parte, însă, conducerea de la Beijing vede criza de sănătate ca pe o oportunitate de a-și extinde puterea.Se gândesc: s-ar putea ca noi să fim slabi, dar ceilalți sunt în prezent și mai slabi.

Schimbarea se simte foarte bine și în retorica diplomației chineze. În anii ’90, unii membri ai Partidului Comunist criticau  Ministerul Afacerilor Externe numindu-l „Ministerul Trădătorilor”, deoarece diplomații Beijingului erau atât de respectuosi față de Occident. Astăzi, au apărut „Războinici Lupi”, reprezentanii unei noi generații de diplomați. Acetia și-au împrumutat numele intr-un film de mare succes în care un luptător chinez înfruntă un mercenar american.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE