OLIMPIADA MINŢII.. "Proba practică este cea care a tras întotdeauna România în jos"

OLIMPIADA MINŢII.. "Proba practică este cea care a tras întotdeauna România în jos"

Întorşi cu medalii de la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în perioada 21-30 iulie la Washington, patru liceeni ne-au adus motive de mândrie.

Patru medalii, una de aur, două de argint şi una de bronz au intrat în palmaresul României. Din păcate însă, cei care le-au obţinit nu îşi văd viitorul în ţara pe care au reprezentat-o.

Lotul elevilor români olimpici la chimie a revenit, azi, în ţară. Vlad Băcăuanu, fost elev al Liceului Internaţional de Informatică din Capitală, a obţinut aurul, Alexandru Paraschiv, absolvent al Colegiului "Sfântu Sava" din Bucureşti, şi Andreea Filip, elevă în clasa a XI-a a Liceului Internaţional de Informatică, au fost medaliaţi cu argint, iar Silvian Baltac, absolvent al Liceului Teoretic "Neagoe Basarab" din Olteniţa , a obţinut bronzul. Impresionaţi de dotările pe care le-au întâlnit în Statele Unite, cei patru tineri îşi văd viitorul, cu siguranţă, în cercetare. Nici unul dintre ei în România.

Selectaţi din 20 de elevi, după o pregătire de două săptămâni, cu baraje serioase, liceenii au reuşit să învingă cu succes în Statele Unite una dintre barierele de care România s-a lovit în repetate rânduri - proba practică.

Ne puteți urmări și pe Google News

"M-am temut de proba practică", a declarat pentru Evenimentul zilei medaliatul cu aur Vlad Băcăuanu. "Până acum, proba practică era a tras întotdeauna România în jos. Am reuşit însă mereu să recuperăm puncte cu partea teoretică", a mai explicat acesta. Fost licean de România, acum boboc la prestigioasa universitate americană Yale, Vlad vrea să urmeze şi doctoratul ("dacă voi avea bani") , să lucreze în cercetare. "Învăţământul românesc, dacă ţinem cont şi de rezultatele la bacalaureatul de anul acesta, este din ce în ce mai lipsit de perspectivă", spune el.

În ceea ce priveşte procesul de admitere în Yale, proaspătul student spune că "este unul mult mai complicat. Te acoperă din toate punctele de vedere -a academic, social... Vor să cunoască şi latura ta personală, nu doar cunoştinţele care ţi-au adus medalii. Trebuie să-ţi vadă inteligenţa, modul de a gândi..."