Evenimentul Zilei > Economie > CFR Marfă, la un pas de FALIMENT. Decizia stă în mâinile COMISIEI EUROPENE
CFR Marfă, la un pas de FALIMENT. Decizia stă în mâinile COMISIEI EUROPENE

CFR Marfă, la un pas de FALIMENT. Decizia stă în mâinile COMISIEI EUROPENE

Vasile Şeclăman, director al Direcţiei de Supraveghere Feroviară din cadrul Consiliului Concurenţei, a declarat că CFR Marfă va pierde o cotă importantă de piaţă şi ar putea intra chiar în faliment, în cazul în care Comisia Europeană constată, în urma investigaţiei pe care o derulează, va hotărâ că operatorul feroviar a primit ajutor de stat ilegal.

„Din informaţiile pe care le am, dacă este declarat ajutor de stat ilegal, CFR Marfă va fi nevoită să returneze suma şi acest lucru înseamnă o anumită greutate în activitatea pe care o va avea de atunci încolo şi poate duce chiar la pierderea unei cote importante de piaţă şi, să sperăm, că nu la faliment. Aici depinde foarte mult de managementul care se va aplica în condiţiile în care ajutorul de stat va fi declarat ilegal”, a spus el, prezent la o conferinţă pe teme de profil.

Şeclăman nu a putut da detalii despre suma pe care CFR Marfă va trebui să o returneze, precizând că de acest caz se ocupă Direcţia de ajutor de stat din cadrul Consiliului Concurenţei.

El a mai spus că o eventuală decizie nefavorabilă îi va avantaja pe competitorii CFR Marfă, care vor prelua o parte din cota de piaţă a companiei de stat.

„Oricum va pierde din cota de piaţă pe care o are acum, de circa 36%, care se va duce către ceilalţi competitori. Pe piaţă sunt înregistraţi 22 de operatori feroviari de marfă, din care au funcţionat în perioada 2016 – 2017 un număr de 17 companii. Cinci dintre acestea au cotă de piaţă de peste 3%, iar principalul competitor al CFR Marfă este GFR, din grupul Grampet”, a adăugat reprezentantul Consiliului.

Comisia Europeană a lansat, la jumătatea lunii decembrie 2017, o investigaţie aprofundată pentru a determina dacă stingerea de către statul român a datoriilor operatorului de transport feroviar de marfă CFR Marfă şi necolectarea datoriilor companiei i-au conferit acesteia un avantaj neloial, cu încălcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Lucian Şova, ministrul Transporturilor, a afirmat că, din informaţiile sale, soluţia va fi nefavorabilă CFR Marfă, transmite Agerpres.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: