Cetăţenii britanici preiau puterea statului

Cetăţenii britanici preiau puterea statului

Guvernul de la Londra vrea să transfere o parte din atribuţiile autorităţilor locale în mâna cetăţenilor voluntari şi a asociaţiilor caritabile.

Cetăţenii din Marea Britanie ar putea să controleze oficiile poştale şi bibliotecile locale, să organizeze serviciile de transport şi proiectele privind construcţia de locuinţe, preluând pur şi simplu o parte din atribuţiile autorităţilor statului.

Este, în orice caz, ceea ce îşi doreşte premierul David Cameron, care a lansat, ieri, proiectul "marea societate", prin care guvernul încearcă să transfere puterea în mâna cetăţenilor voluntari şi a asociaţiilor caritabile, potrivit Reuters.

Este un plan ce ar putea aduce o gură de oxigen pentru guvernul conservator-liberal democrat, care, de la alegeri şi până în prezent, i-a bombardat pe alegători cu neplăcutele veşti ale reducerilor de cheltuieli bugetare.

În plus, potrivit secretarului de stat pentru comunităţi Eric Pickles, e un plan care economiseşte bani, înlocuind munca plătită a funcţionarilor cu cea voluntară a cetăţenilor care doresc să se implice în viaţa comunităţii.

Bani colectaţi din conturile bancare inactive

Patru regiuni vor fi implicate în proiect în faza iniţială - Liverpool, Eden Valley-Cumbria, Windsor şi Maidenhead şi suburbia londoneză Sutton. Există deja şi iniţiative ale voluntarilor: recrutarea de personal pentru prelungirea programului unui muzeu, conectarea unei comunităţi la reţeaua de internet de bandă largă, achiziţionarea, de către localnici, a unui pub în zona rurală şi implicarea cetăţenilor în politica de cheltuieli publice a unui consiliu local.

Voluntarii vor fi ajutaţi, la început, de funcţionari dedicaţi, care se vor asigura că proiectele sunt puse pe picioare. Proiectele vor primi finanţare din partea guvernului, începând cu aprilie 2011. "Fiecare penny" rămas în conturile bancare inactive de mai bine de 15 ani va fi colectat şi redirecţionat către aceste proiecte, a asigurat guvernul.

Legislaţia permite folosirea acestor bani, iar Asociaţia Bancară Britanică a apreciat că suma totală aflată în aceste conturi vizate este de 400 de milioane de lire. Doar aproximativ 80 de milioane de lire ar putea fi însă folosiţi pentru început.

Despre dependenţa de stat

Proiectul conservatorilor a fost anunţat în campania electorală, ca o critică la adresa laburiştilor, acuzaţi că au promovat centralizarea statului. Într-un discurs ţinut ieri, Cameron a acuzat precedentul guvern că a înăbuşit iniţiativa locală şi acţiunea civică, "transformând indivizii capabili în pasivi beneficiari ai ajutorului de stat".

La critici a răspuns Ed Miliband, unul dintre candidaţii la şefia Partidului Laburist. Miliband a apreciat că noul guvern încearcă în mod cinic să înnobileze programul de austeritate, folosind îndemnurile la acţiune civică pentru a ascunde faptul că re trage sprijinul acordat comunităţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News