Evenimentul Zilei > Social > Cercetătorii avertizează: Alimentul acesta îți distruge creierul! Toți îl folosim…
Cercetătorii avertizează: Alimentul acesta îți distruge creierul! Toți îl folosim…

Cercetătorii avertizează: Alimentul acesta îți distruge creierul! Toți îl folosim…

Cercetătorii danezi au descoperit faptul că „alimentele bogate în zahăr influențează circuitul de recompensare din creier similar drogurilor care provoacă dependența”.

Un studiu efectuat de Michael Winterdahl, profesor la Departamentul de medicină clinică de la Universitatea Aarhus din Danemarca, împreună cu colegii săi, au analizat efectele consumului de zahăr asupra creierului porcilor. Studiul a fost realizat pe șapte porci de Göttingen, care au primit doze variabile de glucoză și cărora li s-au scanat creierele pentru a se vedea modalitatea în care este activat sistemul de recompensare. Cercetătorii au remarcat schimbări în sistemul de procesare de dopamină și opioide. Mai mult, sistemul de procesare a opioidelor, aflat în regiunea din creier asociată plăcerii și stării de bine, a fost activat încă de la administrarea primelor doze de zahăr.

Conform medicalnewstoday.com, cercetătorii au spus că descoperirile studiului le-au depășit așteptările inițiale. Pentru că dacă se știa deja că zahărul are anumite efecte fiziologice și că nu este sănătos, ei nu se așteptau ca acesta să modifice atât de mult structura creierului.

În 1950, pentru a descrie consumul compulsiv de anumite alimente, precum lapte, ouă sau cartofi, cercetătorul american Theron Randolph a creat expresia „dependență alimentară”. De atunci, au fost efectuate mai multe studii în acest sens, dar multitudinea rezultatelor amestecate, i-au determinat pe specialiști să creadă că expresia „dependență alimentară” este exagerată.

Cercetătorii danezi, însă, au demonstrat științific că zahărul duce la modificarea structurii circuitului din creier asociat cu procesarea recompenselor.