Centrală nucleară, construită de Rusia în Iran

Centrală nucleară, construită de Rusia în Iran

Rusia a terminat construirea primei centrale nucleare iraniene, la Bouchehr, a declarat astăzi şeful Agenţiei federale ruse pentru energia atomică, Serghei Kirienko, potrivit AFP.

"Etapa construirii centralei nucleare s-a terminat", a spus Kirienko, în timpul unei vizite la şantierul din Bouchehr.

În timpul vizitei, el a asistat la schimbarea unor imitaţii de bare de combustibil din reactor.

Cu ceva timp în urmă, Kirienko a declarat că centrala ar putea fi lansată "tehnic" până la sfârşitul anului 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această lansare "tehnică" vizează testarea echipamentelor şi precedă lansarea "energetică". După două-trei luni de la aceasta din urmă va începe producerea de energie.

Iranul a fost acuzat că vrea să fabrice o bombă atomică Săptămâna trecută, Agenţia internaţională pentru energie atomică a arătat, într-un raport, că a fost informată de Teheran că instalarea combustibilului în reactor este prevăzută pentru al doilea trimestru al anului 2009. Combustibilul va fi furnizat de Rusia.

Construirea centralei a fost întârziată de mai mutle ori, pe fondul tensiunilor care au înconjurat programul nuclear iranian, Occidentul temându-se ca nu cumva programul să fie unul militar. Teheranul afirmă însă că programul său nuclear are un obiectiv civil.

Construirea centralei, încredinţată iniţial Germaniei în anii 1970, a fost preluată apoi de Rusia în 1995.

Directorul-adjunct al Agenţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Saďdi, a spus că Rusia a livrat 87 de tone de combustibil pentru a pune centrala în funcţiune.