În urma emisiunii, agenția Mediafax a transmis mai multe știri, din care redau pentru cititorii mei următoarele:

Nicușor Dan: Firea a pus gaj autobuzele și clădirile STB la ANAF. A adus Primăria în incapacitate de plată

Nicușor Dan a declarat, joi seara, în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că, deși este un bun comunicator, Gabriela Firea nu poate explica de ce a ajuns Primăria Capitalei în incapacitate de plată, precizând că autobuzele și clădirile STB au fost „puse gaj” la ANAF.

„Gabriela Firea, care este un comunicator foarte bun – ar fi fost frumos să fie și un administrator foarte bun, nu poate să explice cum de a ajuns o primărie care are aproape un miliard de euro să fie în incapacitate de plată. A ajuns să pună gaj autobuze la ANAF. Societatea de Transport a Municipiului București, în noiembrie, avea datorii neplătite de jumătate de miliard de lei. Pentru că unele din aceste datorii erau către ANAF, Primăria s-a dus și a pus gaj clădirile STB și o parte din autobuze, pentru ca această proprie să fie amânată”, a declarat Nicușor Dan.

El a mai afirmat că, așa cum este situația financiară a bugetului în acest moment, primarul general este foarte constrâns la niște măsuri obligatorii.

„În primul rând, trebuie să echilibreze financiar, pentru că Bucureștiul este în incapacitate de plată. Trebuie rezolvate patru probleme extrem de urgente. Una este traficul, a doua, care este conectată cu traficul, poluarea, a treia este a termoficării (…) și a patra este a clădirilor cu risc seismic. 95% din activitatea primarului o să fie să repare aceste găsuri uriașe pe care administrațiile precedente le-au lăsat. Apoi, trebuie făcute reglaje la toate celelalte servicii. (…) E nevoie de un acord politic înainte de alegeri pentru că chestiunile sunt dureroase și e mai bine să le promitem direct. Trebuie restructurat aparatul și cheltuielile. Trebuie să facem un audit pe compartimentele primăriei să vedem de câți oameni este nevoie pentru ca acel serviciu să fie plătit. Trebuie restructurat unde sau personal sau cheltuielile sunt deficitare. Primul lucru cu care aș începe este însănătoșirea financiară și funcțională a acestui organism. Oamenii sunt foarte conștienți de această gaură neagră care este Primăria Capitalei”, a mai afirmat Nicușor Dan, susținut de USR pentru a candida la Primăria Generală a Municipiului București.

 Nicușor Dan: Anunțul PNL despre candidat propriu, o modalitate de a se așeza la discuții

Nicușor Dan a declarat, joi seara, în emisiunea ”Gândurile lui Cristoiu”, că anunțul liberalilor că vor avea candidat propriu reprezintă ”o modalitate de a se așeza la masa discuțiilor” și că vor urma negocieri dure pentru eventuala desemnare a unui candidat comun al partidelor de dreapta.

„Legat de anunțul ăsta foarte ferm al PNL că o să aibă candidat propriu, eu îl interpretez ca o modalitate de a se așeza la masa de discuții. Neavând un candidat cu nume identificabil pe care să-l promoveze și existând alți candidați, cum sunt eu, pe care lumea îi identifică, PNL risca să intre într-un con de umbră și candidații existenți deja să câștige scena politică și candidatul PNL, în momentul în care intră, să fie prea târziu. PNL a făcut acest anunț ca în conștiința publică să existe că sunt și ei aici și negocierile să fie foarte dure”, a declarat Nicușor Dan în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

El a mai spus că formațiunile politice își desemnează candidații în urma unor sondaje de opinie.

„Partidele, în general, iau decizii pe sondaje. Adică ele au multe defecte, dar în ceea ce privește jocul politic, sunt profesioniste. Până acum nu a fost o perioadă propice pentru a face sondaje”, a adăugat Dan

El a mai precizat că nu va candida din partea PNL, preferând statutul de candidat independent.

Totodată, el a apreciat că șansele organizării alegerii primarilor în două tururi sunt reduse.

„Eu cred că șansele să rămânem cu alegerea primarilor în două tururi sunt destul de mici. Cred că ecuația politică pentru alegerile locale de acum încolo trebuie să o gândim în alegeri într-un singur tur”, a mai declarat Nicușor Dan.

El a prezentat avantajele alegerii primarilor în două tururi.

„Fără să vorbesc despre persoana mea, alegerea primarilor în două tururi este un mare beneficiu pentru democrație. Primarul ales în două tururi are legitimitate. Într-un singur tur, primarul în funcție are multe șanse să fie reales și să-și păstreze un monopol uneori de corupție”, a mai afirmat Nicușor Dan.

De asemenea, el a cerut un acord politic între PNL, USR, PMP și PLUS înaintea alegerilor locale.

Nicușor Dan este susținut la alegerile locale pentru funcția de primar general al Capitalei de USR București, urmând ca liderii alianței USR-PLUS să aleagă între el și Vlad Voiculescu, susținut de PLUS.