Evenimentul Zilei > Economie > Liz Truss, singurul politician din Europa ce ia măsuri economice de dreapta. Cele mai mari reduceri de taxe
Liz Truss, singurul politician din Europa ce ia măsuri economice de dreapta. Cele mai mari reduceri de taxe

Liz Truss, singurul politician din Europa ce ia măsuri economice de dreapta. Cele mai mari reduceri de taxe

Noul guvern britanic al lui Liz Truss a operat cele mai ample reduceri de taxe din 1972 încoace, reducând impozitele în încercarea de a stimula creșterea economică. După anunțarea măsurilor, moneda britanică și obligațiunile s-au depreciat.

Ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng a anunțat o serie de reduceri de taxe și reforme de reglementare care vor costa 161 de miliarde de lire sterline în următorii cinci ani. Acest lucru a alimentat îngrijorările legate de inflație, care se apropie deja de maximul ultimilor 40 de ani, și de creșterea în spirală a datoriei publice, informează Bloomberg.

Sprijinul pentru facturile de energie anunţat de Truss va costa 60 de miliarde de lire sterline pentru următoarele şase luni, a declarat Kwarteng. Reducerile de taxe vor costa alte 45 de miliarde de lire, a spus el.

Lira sterlină a scăzut la un nou minim al ultimilor 37 de ani faţă de dolar, de 1,1148 dolari, în timp ce Kwarteng a informat parlamentul.

„Planul nostru este de a extinde partea de ofertă a economiei prin stimulente fiscale şi reforme”, a declarat Kwarteng. „Acesta este modul în care vom concura cu succes cu economiile dinamice din întreaga lume. Acesta este modul în care vom transforma cercul vicios al stagnării într-un ciclu virtuos de creştere.”

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, susține că planurile sunt un „pariu disperat”.

Reducerile de taxe sunt cele mai mari de la bugetul din 1972

Institutul pentru Studii Fiscale a declarat că reducerile de taxe sunt cele mai mari de la bugetul din 1972 – care este amintit pe scară largă ca fiind un dezastru din cauza efectului său inflaţionist.

Contextul de piaţă abia îi este ostil lui Kwarteng, lira sterlină având una dintre cele mai slabe performanţe faţă de dolar.

Întrebat vineri cum îşi va finanţa Marea Britanie cheltuielile, reducând în acelaşi timp impozitele, un ministru al cabinetului a spus că răspunsul este creşterea economică.

Joi, Banca Angliei a declarat că plafonarea preţurilor la energie propusă de Truss va limita inflaţia pe termen scurt, dar că stimulentele guvernamentale ar putea creşte presiunile inflaţioniste pe termen mai lung, într-un moment în care indicatorul este aproape de maximul ultimilor 40 de ani.

În ciuda măsurilor fiscale şi de cheltuieli extinse, guvernul a decis să nu publice noi previziuni de creştere şi de împrumut de la Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, un organism de supraveghere guvernamentală, până la proiectul de buget.