Evenimentul Zilei > Social > Cele mai importante tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu e bine să faci azi?
Cele mai importante tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu e bine să faci azi?

Cele mai importante tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu e bine să faci azi?

Sfânta Parascheva. Pe 14 octombrie este sărbătorită, în calendarul creștin ortodox 2019, Sfânta Parascheva.

Sfânta Parascheva 2019. De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri populare. De asemenea, credincioșii se pot închina la moaștele Cuvioasei Parascheva și pot participa la slujbe întreaga zi, potrivit programului, scrie Cancan.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este una foarte importantă pentru românii de pretutindeni. În fiecare an, sute de mii de credincioși merg la Iași să se roage la racla cu moaștele Cuvioasei. De această zi de sărbătoare sunt legate, de asemenea multe tradiții și obiceiuri populare.

Tradiții și obiceiuri Sfânta Parascheva

Tradiția populară de Sfânta Parascheva interzice femeilor să facă treburi în gospodărie și să calce ori coase. Se spune că dacă nu vor ține cont de asta, femeile se vor confrunta cu dureri de cap și de ochi.

De Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit, tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.

Femeile nu au voie să toarcă și să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă.

Se împarte must și vin nou. De Sf. Parascheva o tradiție veche spune că printre bucatele de pomană este bine să se împartă și vin nou și must, dar și pâine ori lipie și nuci.

Previziuni ale vremii. De Sf. Parascheva se fac și previziuni ale vremii, în funcție de cum este vremea în ziua în care este prăznuită Cuvioasa, dar se ține cont și de somnul oilor. În cazul în care oile dorm strânse și înghesuite laolaltă, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă.