Evenimentul Zilei > Social > E jale pe plaje! Ce te așteaptă dacă vrei să faci baie: fecale și Escherichia Coli
E jale pe plaje! Ce te așteaptă dacă vrei să faci baie: fecale și Escherichia Coli

E jale pe plaje! Ce te așteaptă dacă vrei să faci baie: fecale și Escherichia Coli

Plajele din Ibiza sunt contaminate cu fecale tocmai acum când turiștii încep să vină în vacanţă după restricţiile impuse de pandemie.

Experţii în domeniul mediului au lansat o anchetă pe plajele din Insulele Baleare (arhipelag în vestul Mării Mediterane), după ce au preluat 48 de probe din apă.

Cantități ilegale de materii fecale au fost găsite pe șase plaje din Ibiza –  o problemă atât pentru turiştii de pe plajă care doresc să facă baie… cum e şi firesc, cât și pentru peştii care înoată aproape de coastă. Din acest motiv autorităţile locale au decis să pună  interdicția de a face baie pe plajele cu pricina.

Un comunicat de presă publicat de Observator spune: „S-a dovedit că șase plaje sunt contaminate cu fecale, ceea ce a dus la interzicerea de a se mai face baie”.

Care sunt plajele invadate de fecale

Plajele contaminate cu fecale au fost:  Talamanca, Bahia de Sant Antoni, Escollera de Sant Antoni, Es Pouet, Port de Sant Miquel și Platges de Comte.

Rapoartele au arătat că toate probele analizate au fost excelente ani de zile, iar „scăderea calității apei din Ibiza evidențiază lipsa infrastructurii actuale. Sunt incapabili să facă față creșterii vizitatorilor în sezonul de vârf”.

Experţii au spus că singura modalitate de a îmbunătăți această situație și de a proteja viața marină pe coastă este „îmbunătățirea igienizării și depurației și efectuarea unor controale  stricte pentru a proteja calitatea apei”.

Potrivit presei locale, problema deșeurilor provenite de la toaletă netratate care sunt pompate în mare este o problemă permanentă în multe stațiuni de pe litoralul spaniol.

Un raport recent al Agenției Europene pentru Mediu a constatat că 97,2 la sută din plajele testate s-au situat sub nivelul minim de contaminare.

În analizele prezentate de ultimul raport  s-a arătat  că există o calitate inacceptabil de proastă a apei,  şi s-a dovedit că conțin niveluri de Escherichia Coli (Escherichia Coli este o bacterie Gram-negativă care trăiește în intestinele organismelor) și enterococcus intestinal la niveluri care ar putea dăuna sănătății umane, se arată în comunicatul prezentat de mass-media locale şi citate de The Sun.