Copiii se adunaseră la o casă din provincia Ghazni pentru a recita versete din Coran, o activitate obișnuită în ziua sfântă islamică de vineri, când a avut loc explozia. Din păcate, ca urmare a acestui atentat, 15 persoane, toți copii, au fost martirizați, a declarat Wahedullah Jumazada, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei.

Ahmad Khan Seerat, purtătorul de cuvânt al forțelor de poliție provinciale, a confirmat explozia, despre care a spus că este un atac taliban. El a adăugat că alte 20 de persoane au fost rănite.

Copiii au fost ucişi vineri într-o explozie în provincia Ghazni din sud-estul Afganistanului. Potrivit acestuia, explozia s-a produs la ora locală 02.00 P.M. (09.30 GMT) în districtul Gilan şi a avut la origine o ricşă-capcană încărcată cu explozibil.

În schimb, un purtător de cuvânt al guvernatorului din Ghazni a afirmat că elementele iniţiale ale anchetei sugerează că explozia a survenit în momentul în care un comerciant ambulant aflat pe o motocicletă a fost înconjurat de copii, confirmând că în apropiere avea loc o ceremonie de citire din Coran.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată

Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Tariq Arian, a declarat anterior că grupul s-a adunat pentru a recita Coranul în districtul îndepărtat Gilan, la aproximativ 120 de kilometri (75 mile) de orașul Ghazni, capitala provinciei.

Talibanii și forțele guvernamentale s-au ciocnit în mod regulat în provincie, unde insurgenții controlează mai multe zone. Treizeci de persoane din personalul de securitate au fost ucise luna trecută, când un atacator a lovit o bază armată lângă orașul Ghazni. Discuțiile guvernului cu talibanii – care s-au deschis în septembrie în Doha, capitala qatarilor – sunt în prezent întrerupte până la începutul lunii ianuarie.

Țara a fost martoră la o creștere a luptelor, talibanii fiind acuzați că au încercat să obțină controlul asupra negocierilor prin violență. În perioada ianuarie-septembrie a acestui an, peste 2.100 de civili au fost uciși și peste 3.800 răniți în urma violenței, potrivit misiunii ONU în Afganistan.

Președintele SUA, Donald Trump, a presat să pună capăt celui mai lung război al Americii, Washingtonul semnând un acord cu talibanii la începutul acestui an, angajându-se să-și retragă toate trupele din țară până în mai 2021.

Talibanii au vizat în primul rând forțele guvernamentale din zonele rurale de la semnarea acordului, în care s-au angajat să lanseze negocieri cu administrația afgană, informează barrons.