Evenimentul Zilei > International > Cel puțin 15 copii au fost uciși după explozia unei bombe în provincia Ghazni
Cel puțin 15 copii au fost uciși după explozia unei bombe în provincia Ghazni

Cel puțin 15 copii au fost uciși după explozia unei bombe în provincia Ghazni

Cel puțin 15 copii au fost uciși când o motocicletă încărcată cu explozibil a explodat vineri (18 decembrie) în apropierea unei adunări religioase din estul Afganistanului, au spus oficialii.

Copiii se adunaseră la o casă din provincia Ghazni pentru a recita versete din Coran, o activitate obișnuită în ziua sfântă islamică de vineri, când a avut loc explozia. Din păcate, ca urmare a acestui atentat, 15 persoane, toți copii, au fost martirizați, a declarat Wahedullah Jumazada, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei.

Ahmad Khan Seerat, purtătorul de cuvânt al forțelor de poliție provinciale, a confirmat explozia, despre care a spus că este un atac taliban. El a adăugat că alte 20 de persoane au fost rănite.

Copiii au fost ucişi vineri într-o explozie în provincia Ghazni din sud-estul Afganistanului. Potrivit acestuia, explozia s-a produs la ora locală 02.00 P.M. (09.30 GMT) în districtul Gilan şi a avut la origine o ricşă-capcană încărcată cu explozibil.

În schimb, un purtător de cuvânt al guvernatorului din Ghazni a afirmat că elementele iniţiale ale anchetei sugerează că explozia a survenit în momentul în care un comerciant ambulant aflat pe o motocicletă a fost înconjurat de copii, confirmând că în apropiere avea loc o ceremonie de citire din Coran.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată

Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Tariq Arian, a declarat anterior că grupul s-a adunat pentru a recita Coranul în districtul îndepărtat Gilan, la aproximativ 120 de kilometri (75 mile) de orașul Ghazni, capitala provinciei.

Talibanii și forțele guvernamentale s-au ciocnit în mod regulat în provincie, unde insurgenții controlează mai multe zone. Treizeci de persoane din personalul de securitate au fost ucise luna trecută, când un atacator a lovit o bază armată lângă orașul Ghazni. Discuțiile guvernului cu talibanii – care s-au deschis în septembrie în Doha, capitala qatarilor – sunt în prezent întrerupte până la începutul lunii ianuarie.

Țara a fost martoră la o creștere a luptelor, talibanii fiind acuzați că au încercat să obțină controlul asupra negocierilor prin violență. În perioada ianuarie-septembrie a acestui an, peste 2.100 de civili au fost uciși și peste 3.800 răniți în urma violenței, potrivit misiunii ONU în Afganistan.

Președintele SUA, Donald Trump, a presat să pună capăt celui mai lung război al Americii, Washingtonul semnând un acord cu talibanii la începutul acestui an, angajându-se să-și retragă toate trupele din țară până în mai 2021.

Talibanii au vizat în primul rând forțele guvernamentale din zonele rurale de la semnarea acordului, în care s-au angajat să lanseze negocieri cu administrația afgană, informează barrons.