Editura Evenimentul si Capital

Cel mai spectaculos eveniment al ultimilor ani: Prăbușirea lui Florian Coldea | România lui Cristoiu

Ion Cristoiu
Autor: | | 17 Comentarii | 7175 Vizualizari

Evenimentul cel mai spectaculos din punct de vedere istoric al istoriei acestor vremi a avut loc marți, 17 ianuarie 2017: Prăbușirea lui Florian Coldea.

Cum adică prăbușirea lui Florian Coldea? se vor întreba fanii Binomului SRI- DNA? Florian Coldea a fost trecut în rezervă.

Da, dar una e să treci în rezervă în cadrul unei festivități cu cununi de laur și alta e să treci, precum Florian Coldea, cu imaginea publică, imaginea care contează enorm cînd se scrie Istoria, de general care nu poate explica vacanțele cu omul de afaceri Sebastian Ghiță.

Da, dar una e să treci în rezervă cu mulțumiri publice din partea lui Klaus Iohannis, mai ales că tu l-ai făcut președinte, atrăgîndu-și ura multora, și alta e ca Rața mecanică să anunțe c-a semnat trecerea ta în rezervă cu lejeritatea cu care ar fi anunțat c-a acceptat cumpărarea unei rochii de către Răvășitoarea.

Am zis evenimentul cel mai răsunător nu numai pentru că Florian Coldea a fost prezentat în ultima vreme drept Atotputernicul care juca țara pe degete, ci și pentru că trecerea sa în rezervă a necesitat o Operațiune complicată, în care s-au consumat multă energie și multă inteligență și au fost implicate multe persoane.

După moartea lui Stalin, Lavrenti Pavlovici Beria a redevenit șeful temutului KGB.

Atotputernic, de el se temeau toți membrii Prezidiului CC al PCUS.

Pentru a-l debarca - spun documentele - a fost nevoie de o ședință a prezidiului CC al PCUS pentru ziua de 26 iunie 1953. Hrușciov l-a atacat dur acuzîndu-l că e agent al spionajului britanic. După ce mai mulți membri ai Prezidiului s-au alăturat lui Hrușciov, s-a propus demiterea imediată a lui Beria. Potrivit unei înțelegeri cu Mareșalul Jukov, Malenkov a apăsat pe un buton și-n încăpere a intrat un comando militar care l-a arestat pe Beria. La Moscova au venit mai înainte o divizie de tancuri și o divizie de infanterie pentru a contracara o posibilă reacție a trupelor ministerului de Interne, fidele lui Beria. Arestarea lui Beria a fost anunțată abia pe 10 iulie 1953. Pe 23 decembrie 1953, judecat în procedură de urgență, după tipicul proceselor născocite de el, Beria a fost condamnat la moarte și executat.

Desigur, păstrînd proporțiile România lui 2017 nu e Rusia lui 1953 și nici Florian Coldea nu e Lavrenti Pavlovici Beria.

Totuși, tocmai pentru că e vorba de o țară democratică, strădaniile urieșești de a-l înlătura pe Florian Coldea pot fi raportate la cele ale membrilor Prezidiului CC al PCUS pentru a scăpa de Beria.

Și tocmai pentru că România e o țară democratică din 2017, trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, fără voia sa, și referirile lui Klaus Iohannis din discursul de marți, 17 ianuarie 2017, la amestecul Serviciilor în politică, toate sugestii că se încheie o Eră sinistră, pot fi comparate cu lichidarea lui Beria.

Un Comunicat SRI dat publicităţii marţi, 17 ianuarie 2017, pe la prînz, informează opinia publică despre rezultatul verificărilor întreprinse de Comisia internă în cazul Florian Coldea.

Să supunem Comunicatul verificării critice, instrument de lucru indispensabil oricui se vrea istoric al clipei.

Comisia a fost constituită pe 12 ianuarie 2017.

Potrivit Comunicatului SRI din 12 ianuarie 2017, „sînt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenentul Florian Coldea”.

De ce s-a constituit această Comisie?

Ne răspund primele rînduri ale Comunicatului din 12 ianuarie 2017:

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Codea, care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau ale deontologiei profesionale”.

Comunicatul din 17 ianuarie 2017 face vorbire de un Raport al Comisiei, Comisie care, timp de 4 zile (nu cred c-a lucrat şi în dimineaţa lui 17 ianuarie 2017) a desfăşurat „o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă”.

Ca urmare a acestei investigaţii, Raportul prezentat Biroului Executiv al SRI, concluzionează că „din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să constituie încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”.

În consecinţă, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a lui Florian Coldea.

Ce s-a întîmplat după acest moment?

Ne spune Comunicatul:

„În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de cînd exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea.”

Potrivit cererii lui Florian Coldea, directorul trebuia să accepte demisia din funcţie şi să-l lase în cadrul SRI ca şef de birou sau ca simplu ofiţer.

Directorul Eduard Hellvig – potrivit Comunicatului – cere preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea.

Președintele se grăbește să semneze decretele, fără nici un comentariu, ceea ce înseamnă că Eduard Hellvig a avut aprobare de la Cotroceni pentru debarcarea lui Florian Coldea.

Trecea în rezervă înseamnă însă plecarea din SRI.

Plecarea din funcţie e o lovitură pentru Florian Coldea.

LIVE BLOG la Franta - Romania. Varianta soc pentru Halep. Anuntul din aceasta seara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI