Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai periculos copac din lume este o specie de măr. Otrava lui este atât puternică încât “atacă” şi la câţiva metri distanţă
Cel mai periculos copac din lume este o specie de măr. Otrava lui este atât puternică încât “atacă” şi la câţiva metri distanţă

Cel mai periculos copac din lume este o specie de măr. Otrava lui este atât puternică încât “atacă” şi la câţiva metri distanţă

Arborele Manchineel, cunoscut şi drept “măr de plajă”, este considerat ca cel mai otrăvitor copac din lume.

Întâlnit mai ales în Caraibe, Florida, Bahamas, Mexic, America Centrală sau nordul Americii de Sus, este adesea marcat cu o bandă roșie pentru a avertiza trecătorii să nu se apropie de el.

Copacul Manchineel este atât de otrăvitor încât este recomandat să se stea la cel puțin la câțiva metri distanță de el. Fructele seamănă cu mere mici, apetisante, dar vor trimite consumatorul direct la spital.

Se presupune că a fost numit "manzanita de la muerte" (micul măr otrăvitor) de către Cristofor Columb. Dar asta este partea cea mai puțin periculoasă a copacului.

Seva albă lăptoasă a copacului Manchineel este incredibil de caustică și otrăvitoare. Chiar și o picătură ar putea cauza vezicule pe piele, dermatită, umflături sau arsuri. Acest lucru li s-a întâmplat multor turişti încrezători care au folosit copacul să se adăpostească de ploaie. Seva lui este atat de caustică încât chiar și picăturile de ploaie care pică de pe ramurile copacului pot provoca arsuri. Coaja este, de asemenea, foarte otrăvitoare – prin ardere elibereaza un fum care produce orbire temporară sau, în unele cazuri, permanentă.

Copacul Manchineel deține în prezent recordul Guinness pentru cel mai periculos copac din lume.

Copacii Manchineel au frunzele verzi, lucioase, de formă ovală și pot crește peste 15 de metri înălțime. Fructele au un gust dulce la început, dar mai târziu, au efecte devastatoare.