Cel mai lung blocaj în trafic, în China

Cel mai lung blocaj în trafic, în China

O coadă de maşini întinsă pe aproape 100 de kilometri reprezintă cel mai mare blocaj rutier văzut vreodată, scrie The Telegraph.

Blocajul de pe autostrada Beijing-Zhangjiakou, din China, a fost provocat de lucrările la infrastructura rutieră. Autorităţile doresc să înlesnească traficul de bunuri spre capitala Beijing, autostrada fiind intens folosită de TIR-işti.

Însă, în perioada lucrărilor, s-a circulat cu viteze de 3 km/h în zona afectată de lucrări. Un şofer de TIR, care transportă 49 de tone de cărbune, spune că este blocat în zona oraşului Wulanchabu (oraş de la graniţa nordică a Chinei, cu Mongolia) de trei zile. El spune că a avut noroc că a plecat cu apă şi mâncare la drum. Altfel, ar fi fost nevoit să cumpere de la oamenii care profită din plin de pe urma blocajului, comercianţii ilegali. Aceştia vând produse alimentare, apă şi ţigări la preţuri de cinci ori mai mari decât cele din magazin. Cea mai mare piaţă auto a lumii Blocajul a fost însoţit de furturi şi escrocherii: unii şoferi au fost forţaţi să plătească taxe de protecţie, iar furturile din cisternele cu combustibil au fost numeroase. Un şofer a fost înjunghiat, dar, în ciuda unei răni la nivelul braţului, nu a solicitat îngrijiri medicale.

"Erau oameni care vindeau apă la preţuri incredibile, dar dacă spuneai "nu" sau te plângeai de preţuri, te ameninţau că îţi sparg parbrizul", acuză unul dintre şoferii blocaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimii ani, China şi-a extins considerabil reţeaua de drumuri, dar tot nu reuşeşte să ţină pasul cu creşterea numărului de maşini. În 2010, China a devenit statul cu cea mai mare piaţă auto, depăşind Statele Unite ale Americii.

În Beijing, municipalitatea a obligat şoferii să îşi ţină maşina acasă o zi pe săptămână. Controlul se face după ultima cifră din numărul de înmatriculare. Filmul de mai jos surprinde blocajul de pe autostrada Beijing-Zhangjiakou. Sunt singurele înregistrări ale blocajului uriaş din China. Comentariul este în mandarină (dialect al limbii chineze folosit în partea de nord a statului). <object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1y-_EII-SG0?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1y-_EII-SG0?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>