Evenimentul Zilei > International > Cei Patru Zgârciți blochează Bugetul UE. Țările estice în pericol să rămână fără bani
Cei Patru Zgârciți blochează Bugetul UE. Țările estice în pericol să rămână fără bani

Cei Patru Zgârciți blochează Bugetul UE. Țările estice în pericol să rămână fără bani

Li se spune „The Frugal Four” sau „Cei Patru Zgârciți”: Olanda, Suedia, Austria și Suedia. Ei nu vor să aloce mai mult de 1% din PIB pentru bugetul UE.

Încă de la începutul summitului european, joi, 20 februarie, au fost evidente divergențele majore între țări în legătură cu bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

Din cauza dezacordurilor, președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel (foto), a demarat o serie de consultări bilaterale între cei 27 de șefi de state.

Acestea s-au prelungit toată noaptea de joi spre vineri, scrie Euractiv. Însă o soluție nu a putut fi conturată.

Obstacolul cel mai mare îl reprezintă intransigența Celor Patru Zgârciți, contributori neți, care nu acceptă să aloce mai mulți bani pentru bugetul UE, adică 1% din PIB, sau 1000 de miliarde de euro pentru următorii șapte ani.

Suma exactă a cheltuielilor propusă de Charles Michel pentru 2021-2027 este de 1094 de miliarde de euro.

Partizanii politicii de coeziune, care doresc o Europă mai integrată, pledează pentru un buget mai mare.

Cel propus de Michel este considerat insuficient de către beneficiarii neți din Europa de Sud și de Est, care beneficiază de pe urma politicilor comunitare agricole și regionale.

Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a calificat propunerea lui Charles Michel drept „foarte dezamăgitoare”, nu doar pentru Spania ci pentru întreaga UE.

Franța a deplând lipsa unei viziuni politice unitare privind direcția UE:

„Nu ne putem pune de acord asupra unui număr de ambiții și, deodată, constatăm că nu suntem de acord nici asupra resurselor”, a spus Emmanuel Macron.

Însă Cei patru Zgârciți, care negociază în bloc, s-au dovedit până acum intransigenți față de orice concesii.

La Bruxelles se zevonește deja că, din cauza blocajului, ar putea fi organizat un nou summit în luna martie, în ciuda faptului că Charles Michel ar dori prelungirea actualei sesiuni până la identificarea unei soluții.