Cehia, criticată de Bruxelles pentru "testele de homosexualitate"

Cehia, criticată de Bruxelles pentru "testele de homosexualitate"

Comisia Europeană a denunţat, ieri, practicile apreciate drept umilitoare la care sunt supuşi străinii care cer azil de către autorităţile cehe pentru a verifica dacă într-adevăr solicitanţii sunt homosexuali şi pot astfel justifica persecuţiile la care sunt supuşi în ţările de orgine, scrie AFP.

Practica "testului falometric" este "degradantă" şi "neconformă drepturilor omului" iar "refuzul de a i te supune poate reprezenta motiv de respingere a cererii de azil", a declarat Michele Cercone, purtător de cuvânt al CE pe probleme de imigraţie.

Mai concret, testul denunţat de Bruxelles constă în măsurarea reacţiilor la diferiţi stimuli sexuali şi nesexuali. Astfel, solicitanţii erau puşi să vizioneze un film erotic pentru homosexuali, în timp ce li se măsura fluxul sanguin al organelor genitale. În cazul în care fluxul de sânge se intensifica, atunci se considera că subiectul simţea excitaţie sexuală.

Când acest lucru se înregistra la un subiect în timpul vizionării unui film ce nu era consacrat bărbaţilor gay, se deducea că acesta este de orientare sexuală tradiţională şi invocă persecuţiile din ţara sa pentru a obţine statutul de refugiat şi dreptul la reşedinţă într-o ţară europeană.

Potrivit cotidianului austriac Die Standard, preluat de Agerpres, ministerul de Interne de la Praga a subliniat că testele falometrice nu se mai fac în Cehia de la începutul acestui an.

Cu toatea acestea, ministrul de interne John Radek a încercat să susţină abordarea folosită până de curând de instituţia sa. El a spus că dacă persoanelor care doresc să obţină statutul de refugiat nu le place falometria, atunci ele nu au decât să opteze pentru o altă ţară unde acest test nu se practică şi să ceară azil acolo. Niciunul din cei care au fost supuşi la acest test în Cehia nu a avut vreo obiecţie, a mai spus ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News