Lovitură năucitoare pentru separatiştii catalani. Decizia CEDO dă dreptate deputaţilor socialişti

Lovitură năucitoare pentru separatiştii catalani.  Decizia CEDO dă dreptate deputaţilor socialişti

Magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, marţi, că interdicţia decisă de Tribunalul Constituţional al Spaniei a fost o „nevoie socială imediată” la momentul când a hotărât că autorităţile spaniole nu au încălcat drepturile fundamentale ale deputaţilor.

În anul 2017, CEDO a fost sesizată de 76 de deputaţi catalani  care au opriţi să dezbată în plen rezultatele referendumului pentru autodeterminare, potrivit agerpres.ro

În acest context, CEDO a considerat că  reacţia deputaţilor esct „necesară într-o societate democratică, în special pentru păstrarea siguranţei publice, pentru apărarea ordinii şi pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altor persoane".

Ne puteți urmări și pe Google News

Intenţia Parlamentului Cataloniei de a dezbate referendumul declarat ilegal a fost blocată la instanţa constituţională spaniolă de mai mulţi deputaţi socialişti, care au considerat că o şedinţă în plen consacrată temei respective ar încălca regulamentul legislativului regional.

Ca arare, Tribunalul Constituţional le-a susţinut poziţia, considerând că Parlamentul Cataloniei reprezintă doar anumite forţe politice şi nu întreaga populaţie din provincie.

„Curtea reaminteşte, în acord cu Tribunalul Constituţional, că un partid politic poate desfăşura o campanie pentru modificare legislaţiei sau a structurilor legale sau constituţionale ale statului, cu condiţia de a utiliza mijloace legale şi democratice şi de a propune o schimbare compatibilă cu principiile democratice fundamentale", arată un comunicat al judecătorilor de la Strasbourg.

Reamintim că, independenţa Cataloniei, proclamată la 27 octombrie 2017, nu s-a realizat, deoarece guvernul de la Madrid a suspendat imediat autonomia regiunii.

Imediat după aceasta, a fost dizolvat parlamentul catalan şi executivul nou înfiinţat a fost demis