Evenimentul Zilei > International > Lovitură năucitoare pentru separatiştii catalani. Decizia CEDO dă dreptate deputaţilor socialişti
Lovitură năucitoare pentru separatiştii catalani.  Decizia CEDO dă dreptate deputaţilor socialişti

Lovitură năucitoare pentru separatiştii catalani. Decizia CEDO dă dreptate deputaţilor socialişti

Magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, marţi, că interdicţia decisă de Tribunalul Constituţional al Spaniei a fost o „nevoie socială imediată” la momentul când a hotărât că autorităţile spaniole nu au încălcat drepturile fundamentale ale deputaţilor.

În anul 2017, CEDO a fost sesizată de 76 de deputaţi catalani  care au opriţi să dezbată în plen rezultatele referendumului pentru autodeterminare, potrivit agerpres.ro

În acest context, CEDO a considerat că  reacţia deputaţilor esct „necesară într-o societate democratică, în special pentru păstrarea siguranţei publice, pentru apărarea ordinii şi pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altor persoane".

Intenţia Parlamentului Cataloniei de a dezbate referendumul declarat ilegal a fost blocată la instanţa constituţională spaniolă de mai mulţi deputaţi socialişti, care au considerat că o şedinţă în plen consacrată temei respective ar încălca regulamentul legislativului regional.

Ca arare, Tribunalul Constituţional le-a susţinut poziţia, considerând că Parlamentul Cataloniei reprezintă doar anumite forţe politice şi nu întreaga populaţie din provincie.

„Curtea reaminteşte, în acord cu Tribunalul Constituţional, că un partid politic poate desfăşura o campanie pentru modificare legislaţiei sau a structurilor legale sau constituţionale ale statului, cu condiţia de a utiliza mijloace legale şi democratice şi de a propune o schimbare compatibilă cu principiile democratice fundamentale", arată un comunicat al judecătorilor de la Strasbourg.

Reamintim că, independenţa Cataloniei, proclamată la 27 octombrie 2017, nu s-a realizat, deoarece guvernul de la Madrid a suspendat imediat autonomia regiunii.

Imediat după aceasta, a fost dizolvat parlamentul catalan şi executivul nou înfiinţat a fost demis