Evenimentul Zilei > Social > Cea mai mare pensie din România. Suma l-a adus pe beneficiar în atenția politicienilor
Cea mai mare pensie din România. Suma l-a adus pe beneficiar în atenția politicienilor

Cea mai mare pensie din România. Suma l-a adus pe beneficiar în atenția politicienilor

Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat, marți, că cea mai mare pensie din România este 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi.

Cea mai mare pensie din România. Turcan spune că este vorba despre o persoană care a lucrat în domeniul juridic.

Ea a afirmat că lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor. Aceasta urmeză să fie bazată pe contributivitate și să fie constituțională. În context, ministrul a admis că se va ocupa și de pensiile speciale, fără a oferi amănunte.

Care este cea mai mare pensie din România

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a declarat Raluca Turcan, marţi seară, la Digi 24.

900.000 de oameni au pensii de 800 de lei

Ministrul a adăugat că există și pensii de 41.000 de lei sau de 17.000 de lei. Numai că 900.000 dintre români au pensii de 800 de lei.

„Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit. Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească. Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. Intangibil nu este nimeni pe lumea asta. Am identificat o soluţie, dar e un angajament pe care îl fac că nu voi vorbi despre acest lucru decât în momentul în care vom avea noi credinţa că este varianta constituţională”, a adăugat ministrul Muncii.

 Pensiile indexate cu rata inflației

În acest an pensiile vor fi indexate cu rata inflației, a adăugat Turcan. Detalii suplimentare urmează a fi anunțate după pregătirea legii bugetului.