Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce viaţă fabuloasă duce STELU, “sageata” lui Dorin Cocoş, după ce şi-a turnat complicii şi a fost lăsat în libertate
Ce viaţă fabuloasă duce STELU, “sageata” lui Dorin Cocoş, după ce şi-a turnat complicii şi a fost lăsat în libertate

Ce viaţă fabuloasă duce STELU, “sageata” lui Dorin Cocoş, după ce şi-a turnat complicii şi a fost lăsat în libertate

Gheorghe Stelian are 39 de ani şi este milionar în euro, bani pe care i-a făcut în doar câțiva ani. Potrivit click.ro, “Stelu” are o ditamai vila pe Şoseaua Kiseleff din Capitală, pe un teren de 2.700 mp. Vine la serviciu cu o limuzină Bentley, cu un Porsche Panamera sau cu un Ferrari 458. Numele lui a fost vehiculat doar în anturajul select al marilor rechini imobiliari ai Capitalei. A dat tunuri uriaşe, iar când a fost descoperit i-a turnat pe Dorin Cocoş şi Alina Bica şi nu a făcut un minut de arest.

Succesul fabulosului domn “Stelu” se bazează pe o reţetă simplă – cumpărarea unor drepturi de proprietate litigioase, la preţuri de nimic, şi vânzarea lor la preţuri de zeci de ori mai mari. Potrivit procurorilor, cu ajutorul Alinei Bica, Stelian Gheorghe a convins Comisia de Retrocedare să supra-evalueze despăgubirea pe care statul urma să i-o plătească pentru 13 hectare din Parcul Plumbuita. Omul de afaceri a primit 90 de milioane de euro, cu 60 de milioane peste preţul real. Gheorghe Stelian nu a stat nici măcar un minut la răcoare şi îşi poate vedea liniştit de viaţă.

Se află sub control judiciar în dosarul Bica 1, al despăgubirilor ilegale de la ANRP, iar în cazul în care va fi condamnat are toate şansele să scape “ieftin” pentru că i-a turnat pe complici şi s-a oferit să acopere prejudiciul stabilit de instanţă.

Potrivit procurorilor, cu ajutorul Alinei Bica, Stelian Gheorghe a convins Comisia de Retrocedare să supra-evalueze despăgubirea pe care statul urma să i-o plătească pentru 13 hectare din Parcul Plumbuita. Omul de afaceri a primit 90 de milioane de euro, cu 60 de milioane peste preţul real.  

„În 2010, Gheorghe Stelian a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine. După ce s-a nominalizat un evaluator, Gheorghe Stelian i-a dat un plic cu bani – 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei și Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP în vederea soluţionării dosarului. Cocoş Dorin a primit, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro”, potrivit dosarului transmis de DNA în instanţă, citat de digi24.ro.

Alina Bica nu e singura inculpată în dosarul retrocedării încheiate cu păgubirea statului român, așa cum acuză procurorii. Complici i-ar fi fost înalţi oficiali, dar şi oameni de afaceri cunoscuţi. Dorin Cocoş, de exemplu, ar fi primit 10 milioane de euro pentru sprijinul acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian pentru a obţine despăgubirile ANRP. În dosar apare şi numele Elenei Udrea.

Alături de Alina Bica, din comisia care a aprobat despăgubirea incriminată au făcut parte încă opt persoane, printre care şi parlamentarii Cătălin Florin Teodorescu şi Marko Attila. Toţi au fost de acord ca statul să achite suma cerută de omul de afaceri Gheorghe Stelian. Chiar dacă, susţin procurorii, ar fi constatat că raportul de evaluare era măsluit. Valoarea terenului din Zona Plumbuita ar fi fost umflată cu echivalentul a peste 62 de milioane de euro. Banii primiţi de la stat au fost împărţiţi de Stelian Gheorghe cu alţi trei oameni de afaceri.

Pentru că ar fi închis ochii la ilegalităţi, Alina Bica ar fi primit un teren la Snagov, spun procurorii.

Cel care a avut cel mai mult de câştigat din această afacere pare să fie Stelian Gheorghe – un milionar fără notorietate, apropiat de Elena Udrea şi de Dorin Cocoş. În ultimii ani a făcut afaceri foarte profitabile cu terenuri în zone scumpe ale capitalei. Reţeta simplă: cumpăra titluri de proprietate pe un preţ de nimic, câştiga terenurile în instanţă şi vindea apoi aceleaşi terenuri la preţuri de cel puţin zece ori mai mari.Nimeni nu ştie însă cum a făcut primii bani.

Sursa foto: cancan.ro