În ciuda faptului că Ministerul Justiției a dat un aviz negativ negativ ordonanței privind dublarea etapizată a alocațiilor, Ludovic Orban susține că aceasta este „perfect constituțională”.

„Nu poţi să prevezi cheltuieli decât în măsura în care există venituri. Cu siguranţă, solicităm ca aceste voturi populiste să înceteze, iar în cazul în care vor menţine acest populism grav, vom lua decizia de a ataca la Curtea Constituţională pe acelaşi temei, şi anume că nu există resurse financiare prevăzute pentru lege. Am dublat alocaţiile, dar am făcut-o gradual, în cinci etape, în conformitate cu previziunile bugetare ca să putem să susţinem financiar această creştere.

Populismul PSD este de-a dreptul iresponsabil şi aruncă România în haos economic, în … Vă dau numai un singur exemplu: toate agențiile de rating urmăresc evoluția economiei românești și evoluția bugetului. Orice degradare din partea unei agenții de rating crește costul oricărei finanțări externe. Este clar că o perioadă de timp o să trebuiască să finanțăm un deficit bugetar mai mare decât deficitul bugetar de 3%, care este admis la nivel european.

Orice creștere a costului finanțării aruncă pe spinarea copiilor, cărora vor ei să le plătim dublu alocațiile, toate datoriile pe care suntem obligați să le facem pentru a plăti cheltuieli. Problema care este că la un moment dat putem ajunge în situația în care nu mai putem finanța deficitul. Oare PSD își dorește să ajungem în situația în care România să nu mai aibă bani să plătească salarii, pensii, investiții, să plătească alocații de copii? Iresponsabilitatea PSD depășește orice limită și suntem categoric împotriva acestui populism greţos.

Reporter: Inclusiv în avizul ministrului justiţiei apărea o sintagmă în care vă transmitea că, de fapt, această ordonanţă ar fi neconstituţională şi /…/

Ludovic Orban: Ordonanţa este perfect constituţională şi este în legătură directă cu realitatea economică. Am dublat alocaţiile de copii, dar am făcut-o rațional, în etape, în funcție de previziunea bugetară, astfel încât să avem capacitatea să putem dubla alocațiile și să avem resurse financiare ca să suportăm aceste cheltuieli.

Reporter: În cazul în care PSD şi ceilalţi din Parlament vor proceda la fel şi în privinţa măririi pensiilor cu 14 procente, veţi recurge tot la Curtea Constituţională?

Ludovic Orban: Vom recurge la toate armele constituţionale şi legale, pe care le avem la dispoziţie, pentru a salva România de dezastrul pe care îl pune la cale PSD. Repet, a genera cheltuieli, aşa cum se întâmplă de patru luni de zile în parlamentul dominat de PSD, noi şi noi cheltuieli, fără niciun fel de resursă financiară, nu face altceva decât să facă un imens rău”, potrivit Rador.