Evenimentul ZileiSocialCe va face Patriarhul Rusiei după ce Patriarhul Constantinopolului a sfințit Catedrala Națională

Ce va face Patriarhul Rusiei după ce Patriarhul Constantinopolului a sfințit Catedrala Națională

Ce va face Patriarhul Rusiei după ce Patriarhul Constantinopolului a sfințit Catedrala Națională
Ieri, a avut loc slujba de sfințire a Catedralei Naționale, fiind oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În 2017, în momentul vizitei la București a Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, acesta a confirmat invitația de a veni la sfințirea picturii Catedralei Naționale.

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut independența Patriarhiei Ucrainei, acordându-i autonomia. Astfel, Ucraina a ieșit din jurisdicția Rusiei, ceea ce l-a supărat pe Patriarhul Kiril. După ruptura dintre Patriarhia de la Constantinopol și Patriarhia Rusiei, primul care revine în România este Patriarhul Constantinopolului. Va mai veni Patriarhul Kiril în România la sfințirea picturii ? Cum va afecta prezența Santității Sale Bartolomeu I relația dintre BOR și Patriarhia Rusiei ?

La această întrebare răspunde purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu: Sunt absolut convins că Patriarhul Kiril va reveni în România cu ocazia sfințirii picturii și nu va retracta, deoarece BOR a avut înțelepciunea să pledeze permanent pentru un dialog, pentru vindecarea rănii acestei sepărări între Patriarhia de la Constantinopol și Patriarhia Moscovei și Întregii Rusii.BOR nu are adversari și nu cultivă adversități, ci pledează, cum este și firesc, pentru o împăcare. Sperăm că această relație, actualmente întreruptă, va fi reluată. Patriarhia Română are relații firești cu Patriarhia Moscovei și nu există în acest moment relații de tensiune”, a declarat acesta pentru EVZ.

 


Accesează: