Declarația unică. Contribuabilii mai au la dispoziție șapte zile

Declarația unică. Contribuabilii mai au la dispoziție șapte zile Sursa Foto: Arhiva EVZ

Declarația unică trebuie completată și depusă în maxim o săptămâna pentru ca să nu riscați sancțiuni. Modelele de declarație unică, atât pentru persoane Fizice Autorizate cât și cea ”clasică” se găsesc pe site-ul ANAF. Tot pe pagina celor de la administrare fiscală veți găsi și care sunt normale de venit pentru acest an.

Mai exact, acestea sunt valabile pentru persoanele care își determină venitul net în baza acestora. Așadar noua formă a acestei declarații 212 va fi folosită de persoanele care doresc să știe și să plătească taxele aferente veniturilor din 2023. De altfel așa se pot estima și taxele pentru veniturile din 2024.

Declarația unică se găsește pe site-ul ANAF

Plata taxelor pentru 2023, se va face în acest an, până pe 27 mai. În timp ce plata taxelor pentru anul 2024 se va face anul viitor. Practic vorbim despre impozitul pe venit în majoritatea cazurilor, și unde s-a cerut, contribuția pentru pensie sau pentru asigurarea de sănătate.

Este important de precizat faptul că pentru anul 2023, valoarea salariul minim la care se calculează taxele este de 3.000 de lei și nu de 3.300 de lei. În cazul în care nu reușiți să completați de unul singur acest document, până pe 27 mai le puteți cere ajutorul celor de la ANAF.

Ne puteți urmări și pe Google News
Impozitul pe venir

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce activități necesită declarație unică

Cei care trebuie să depună astfel de declarații sunt cei care au venituri independente. Venituri din chirii, venituri din drepturi de proprietate intelectulă, venituri din dividende sau dobânzi. De asemenea cei care au titluri de valoare și instrumente derivate sau cei care au venituri din agricultură trebuie să depună astfel de documente.

Orice fel de venituri din alte surse trebuie înregistrate la ANAF. Persoanele care nu fac acest lucru până pe 27 mai riscă o amendă. Dar și o impunere din oficiu din partea Agenției, în funcție de veniturile realizate.