Veniturile salariale scutite de impozit. Schimbări propuse în Codul Fiscal

Veniturile salariale scutite de impozit. Schimbări propuse în Codul FiscalSursa foto: dreamstime.com

Impozitul asupra veniturilor salariale este reglementat în codul fiscal actual, unde se găsesc prevederi referitoare la diverse categorii de venituri care beneficiază în prezent de scutiri. Totuși, coaliția de guvernare pregătește modificări în Codul Fiscal, fapt care creează incertitudine cu privire la regimul fiscal al acestor venituri în viitor.

Impozitul asupra veniturilor salariale pot reduce considerabil suma pe care un angajat o primește. Însă, în prezent mai există anumite facilități fiscale care permit anumitor profesii să fie scutite de aceste obligații către stat.

Impozitul, un nou punct cheie din Codul Fiscal

Statul intenționează să impună măsuri fiscale pentru a crește veniturile sale, pentru a face față deficitului bugetar. Prin urmare, unii români ar putea plăti mai mult impozit în viitor.

Guvernul a anunțat că aceste măsuri ar putea fi aplicate începând cu luna noiembrie. Ele vor afecta cetățenii și diverse sectoare de activitate. Toate aceste schimbări vor implica modificări la Codul Fiscal.

La momentul actual, în Codul Fiscal există prevederi fiscale care scutesc anumite venituri de impozit.

Cu toate acestea, există planuri pentru schimbări fiscale în viitor, propuse de coaliția de guvernare, și astfel există incertitudine cu privire la modul în care vor fi afectate veniturile.

OUG 16/2022 a introdus modificări la Codul Fiscal, inclusiv la articolul 76, care au avut ca scop modificarea și completarea Legii 227/2015, iar aceste modificări pot influența veniturile impozabile.

Un roman din patru nu are bani pentru zile negre

Venit lunar. Sursa foto: Dreamstime.com

Veniturile salariale scutite de impozit

Așadar, anumite beneficii salariale nu sunt impozitate. OUG-ul va exclude anumite venituri din impozitul pe venit. Numai că, această excludere este limitată la cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

De exemplu, indemnizația de delegare/detașare pentru personalul autorităților sau pentru cei care ocupă funcții în instituții publice nu va fi impozitată.

De asemenea, beneficiile de cazare sau cheltuielile de chirie pentru spațiile puse la dispoziție de angajatori pentru salariați nu vor fi supuse impozitului pe venit.

Angajații care primesc un anumit venit prin aceste tichete de masă nu vor plăti impozit pentru acestea. În funcție de câte zile lucrătoare are angajatul pe lună, valoarea acestor tichete va fi stabilită.

Așadar, potrivit prevederilor legale, nu este impozabilă „valoarea hranei furnizate de angajator salariaților săi, persoane fizice care obțin venituri din salarii sau din activități asimilate salariilor, în situații altele decât cele menționate în alineatul (4) litera c), în limita valorii maxime prevăzute de lege pentru un tichet de masă/persoană/zi, în conformitate cu legislația în vigoare la momentul acordării” se arată în cadrul OUG

Ne puteți urmări și pe Google News