De ce nu vom avea parte de un al doilea val de infecţii? Bruce Beutler explică: „În majoritatea țărilor europene și a Statelor Unite, se pare că rata cazurilor noi și rata mortalității scad treptat, chiar dacă oamenii au început să iasă din nou, revenind la muncă și să interacționeze mai mult.

Odată cu blocarea, se pare că schimbările de comportament (distanțarea socială, utilizarea măștilor) au avut efecte de protecție. Populația nu este la fel de vulnerabilă ca la început, când niciuna dintre aceste măsuri nu a fost luată. Acest lucru este adevărat, deși în prezent doar un procent mic din populație a fost infectată.

Dar toate acestea mă determină să cred că nu va exista un al doilea val de infecții cu coronavirus“, a declarat Bruce Beutler, câştigătorul premiului Nobel pentru medicină 2011.

Bruce Beutler, Jules Hoffmann şi Ralph Steinman au revolutionat cunostintele legate de sistemul imunitar

Beutler, în prezent director al Centrului de Genetică – UT Southwestern Medical Center din Dallas (SUA) – a câștigat prestigiosul premiu alături de colegii săi Jules Hoffmann și Ralph Steinman. Datorită muncii sale în cercetare despre celulele dendritice și rolului lor în imunitate adaptivă,  a contribuit la dezvăluirea câtorva dintre cele mai importante secrete ale modului în care corpul nostru se apără de atacurile externe prin sistemul imunitar.

Potrivit câştigătorului premiului Nobel, „toate măsurile prevenirea de bază pe care am implementat-o ​​nu va fi suficientă pentru a elimina complet virusul, iar viața de zi cu zi pentru toată lumea va rămâne cu siguranță mai incomodă decât înainte. Este foarte probabil ca doar un vaccin eficient să poată stinge complet pandemia”

Dar când va sosi vaccinul şi dacă va fi util

„Există opinii realiste – subliniază Beutler – că vaccinul ar putea fi produs pe scară largă de la începutul anului viitor. Cu toate acestea, nu există nicio certitudine în acest sens”.

Când va veni și putea fi folosit la scară largă, va oferi o protecție completă?

„Acest lucru nu este încă complet clar. Multe vaccinuri oferă protecție de lungă durată (decenii sau chiar mai mult), altele protejează doar pentru o perioadă scurtă de timp. Dar, deoarece încă nu există un vaccin, nu putem ști”, a concluzionat Bruce Beutler citat de Leggo.