Evenimentul Zilei > Actualitate > UDPATE: Raed Arafat anunță ce se întâmplă cu românii blocați în Africa de Sud. Se iau decizii cruciale în Guvern. Operațiune de amploare
UDPATE: Raed Arafat anunță ce se întâmplă cu românii blocați în Africa de Sud. Se iau decizii cruciale în Guvern. Operațiune de amploare

UDPATE: Raed Arafat anunță ce se întâmplă cu românii blocați în Africa de Sud. Se iau decizii cruciale în Guvern. Operațiune de amploare

Sportivii și ceilalți cetățeni blocați în Africa de Sud, după suspendarea curselor aeriene, ar putea fi repatriați cu un avion special trimis de la București.

UPDATE: Duminică, după ședința de Guvern, Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că starea de sănătate a românilor blocați în Africa de Sud este una bună, singura problemă a acestora fiind faptul că nu se pot întoarce în țară. Șeful DSU și premierul Nicolae Ciuca a anunțat că aceștia vor fi aduși în țară cu o areonavă militară astfel încât aceștia să fie acasă până pe data de 1 decembrie.


Un număr de 36 de români sunt blocați în Africa de Sud, după ce toate zborurile au fost anulate din cauza noii variante de cornonavirus, Omicron. Dintre aceștia, 31 sunt membri ai echipei de rugby CSM Știința Baia Mare. Aceștia ar fi trebuit să revină sâmbătă în România, dar au fost întorși din drum, pentru că zborul lor a fost anulat.

În acest context, ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak a dat asigurări că situația sportivilor va fi rezolvată într-un timp scurt. El a precizat că în acest moment se caută soluții pentru a-i aduce în țară pe sportivi și pe ceilalți cetățeni români.

„Sunt de ieri în contact strâns cu echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, blocată în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului, dar și cu premierul și cu ministrul afacerilor externe. Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe «zimbri», cât și pe ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de ședere, dacă va fi cazul, precum și a cazării”, a precizat Eduard Novak, într-o postare pe contul său de Facebook.

Sursa foto: EVZ

Sportivii vor putea fi repatriați cu un avion special

Ministrul Tineretului și Sportului a dat asigurări că situația se va clarifica în curând și a subliniat că nici unul dintre sportivi nu sunt infectați cu coronavirusul. El a precizat că testele au fost negative, iar acest lucru este un lucru foarte bun.

„Situația lor se va rezolva și vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toți vor reveni în deplină siguranță. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare”, a scris Eduard Novak.

Ministerul Afacerilor Externe încearcă acum să găsească soluții pentru ca sportivii și ceilali cetățeni români să fie repatriați. În plus, vizele lor ar putea fi prelungite, la fel și cazarea. Una dintre variantele luate în calcul este de a trimite un avion militar, în Africa de Sud, pentru a-i repatria.