Mii de persoane au manifestat în toată Croaţia ieri, 19 octombrie, pentru a protesta împotriva sistemului judiciar al ţării, acuzat de femei că nu le-a protejat, aceasta după eliberarea a 5 bărbaţi acuzaţi de viol în grup asupra unei adolescente minore.

Indivizii sunt acuzaţi de către poliţie că au violat în mod repetat victima de 15 ani, la ei în localitate, aproape de staţiunea de coastă Zara, timp de aproape un an. Au fost acuzaţi că şi-au filmat acţiunile cu telefoane celulare şi au şantajat fata până când aceasta nu s-a destăinuit unui psiholog şcolar, după cum relatează media locale.

Eliberarea lor în urma hotărârii unui judecător, în timp ce ancheta continua, a şocat mulţi locuitori ai acestei ţări balcanice şi după o săptămână de proteste, cei 5 bărbaţi au fost din nou încaceraţi, joi.

Dreptate pentru fete

La Zagreb, capitala, circa 7.000 de persoane, potrivit organizatotilor, au răspuns sâmbătă la chemarea grupurilor pentru drepturile femeilor să manifesteze cu sloganul ”dreptate pentru fete”. Participanţii au fluturat pancarte pe care era scris “A nu pedepsi o crimă, este chiar o crimă”, “Femeile împotriva sistemului”, “Patriarhatul ucide”.

Violul este pedepsit în Croaţia cu 10 ani

Dar codul penal prevede şi o pedeapsă mai mică, de până la 5 ani pentru “sex ne consensual”. Potrivit datelor poliţiei, în fiecare an în Croaţia sunt semnalate de la 90 la 150 de cazuri de viol. În acelaşi timp, experţii, spun că la fiecare caz descoperit există cel puţin 20 care nu ajung nicioadată la urechile justiţiei. În acelaşi timp, circa 300 de femei croate au suportat violenţe domestice în ultimii ani, potrivit estimărilor, titrează Le Monde.