Evenimentul Zilei > Social > Ce se întâmplă cu gratuitățile pentru studenți. Informații de ultimă oră
Ce se întâmplă cu gratuitățile pentru studenți. Informații de ultimă oră

Ce se întâmplă cu gratuitățile pentru studenți. Informații de ultimă oră

Tăierea gratuităților pentru studenți, la călătoriile cu trenul, a stârnit nemulțumiri în rândurile tinerilor. Președintele PNL, Ludovic Orban, a venit cu noi precizări în acest sens.

Ce se întâmplă cu gratuitățile pentru studenți. Informații de ultimă oră.

Ludovic Orban a anunțat că studenţii vor avea în continuare gratuitate pe CFR pentru călătoriile de pe rutele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care îşi efectuează studiile.

„Am văzut că a fost prezentată şi informaţia pe care am furnizat-o referitoare la gratuitatea pentru călătoriile studenţilor într-un mod care nu e conform cu ceea ce am discutat noi. Se va menţine gratuitatea pentru studenţi. Dar se va menţine pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care îşi efectuează studiile.

Nu se renunţă la gratuitatea pe transportul către facultate şi de la facultate către casă. De asemenea, evident, vor beneficia în continuare de nişte reduceri ale cuantumului călătoriilor, de care au beneficiat. Din păcate, a fost transmisă public informaţia. Poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu înseamnă că nu permitem în continuare deplasarea către facultate”, a menţionat liderul PNL.

Ce se întâmplă cu gratuitățile pentru studenți. Reacția ANOSR

Imediat după ce premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, 9 februarie, eliminarea gratuităților pentru studenți, ANOSR a reacționat.

Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar. Amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017.

Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. În contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit.

Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia”, a transmis ANOSR.