Evenimentul Zilei > International > Ce scriu New York Times, BBC, Euronews, Reuters, despre prezidențialele din ”fosta republică sovietică săracă” – Republica Moldova
Ce scriu New York Times, BBC, Euronews, Reuters, despre prezidențialele din ”fosta republică sovietică săracă” – Republica Moldova

Ce scriu New York Times, BBC, Euronews, Reuters, despre prezidențialele din ”fosta republică sovietică săracă” – Republica Moldova

Alegerile din Republica Moldova au ajuns și în presă străină. Publicații precum Euronews, BBC, Reuters sau New York Times scriu că alegerile sunt văzute ca o luptă între cei care vor legături mai strânse cu Rusia și cei care doresc integrarea în Uniunea Europeană”.

Totodată, țara noastră este prezentată drept o ”fostă republică sovietică săracă”, scrie realitatea.md.

Euronews: ”Alegerile prezidențiale din Moldova merg în turul doi. Rezultatele preliminare arată că Igor Dodon, care este candidat pro-rus, este pe primul loc cu puțin sub 49%. Candidatul său rival pro-european Maia Sandu are peste 38% din voturi. Turul doi va avea loc pe 13 noiembrie”.

BBC: ”Bătălia pentru fotoliul de președinte în Moldova se va da în turul II, după ce candidatul pro-rus nu a reușit la limită să obțină majoritatea voturilor. La numărarea aproape a tuturor voturilor, Igor Dodon a câștigat cu 48,5%, iar rivalul său, candidatul său pro-european Maia Sandu are 38,2%. Alegerile de duminică au fost primele alegeri prezidențiale directe în Moldova timp de 20 de ani. Acestea sunt văzute ca o luptă între cei care vor legături mai strânse cu Rusia și cei care doresc integrarea în Uniunea Europeană”.

Reuters: ”În Moldova va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare, candidatul socialist pro-rus a fost la un pas de victorie, având nevoie de încă puțin sprijin. Cu 99,5 la sută din voturi numărate, Igor Dodon, care vrea să inverseze cursul de integrare europeană al Republicii Moldova, are 48,5 la sută din voturi, iar principalul său rival pro-european, Maia Sandu – 38,2 la sută”.

New York Times, ABC News și Daily Mail au preluat știrea de la Associated Press, care scrie: ”Alegerile prezidențiale din Republica Moldova merg în al doilea tur. Candidatul pro-rus a ratat câștigarea majorității voturilor. A doua rundă de scrutin va avea loc pe 13 noiembrie pentru a decide între Igor Dodon și Maia Sandu. Alegerile de duminică au fost primele alegeri prezidențiale prin vot direct în ultimii 20 de ani în această fostă republică sovietică săracă. Moldovenii, supărați pe corupția la un nivel înalt, au avut opinii împărțite cu privire la posibilitatea de a căuta o bnuă integrare în Europa sau de a reaprinde legăturile cu Moscova”.