Ce să mănânci în copilărie ca să nu devii infertilă

Ce să mănânci în copilărie ca să nu devii infertilă

Alimentația este un capitol foarte important la pubertate. Pentru că, neatenția față de ceea ce mănânci în această perioadă, poate duce la consecințe negative pentru tot restul vieții. Iar în cazul fetelor, pe o lungă listă de boli apare și infertilitatea.

Pentru a evita infertilitatea, încă din copilărie trebuie luate măsuri. „Problemele alimentare provin din familie, de la ceea ce i se pune pe masă, acasă, copilului”, ne spune dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, la Spitalul de Urgență „Sfântul Pantelimon”, din București. „Dacă observăm că o fetiță de 8-9 ani ia mult în greutate, mergem la nutriționist. Creșterea în greutate determină apariția mai devreme a menstruației și a ciclurilor neregulate, anovulatorii, cu sângerări abundente. Atunci, există un dezechilibru între hormonii androgeni masculini și cei estrogeni feminini”.

Dezechilibrul aduce după sine „androgenizarea: le crește păr pe față, pe mâini, pe linia albă, în jurul areolei mamare, apare acneea. Fetele trebuie învățate să-și păstreze o greutate normală, ideală, care să ajute la păstrarea unei funcții ovariene normale, pentru că greutatea influențează funcția ovariană. Dezechilibrul se perpetuează și, mai încolo, după adolescență, când vor să aibă un copil, descoperă că sunt infertile”, avertizează medicul Elvira Brătilă.

Consecințe dezastruoase

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prea puțini părinți cunosc suficient factorii nu tri ționali care afectează dezvoltarea copilului lor, ne înțelegând astfel că o ali mentație optimă este imperios necesară fiecărui stadiu de creștere și dezvoltare a fetiței și, implicit, atingerii potențialului ei maxim” - ne spune dr Ana Maria Iulian, nutriționist specializat în tratarea obezității la copii. „Ceea ce trebuie să înțeleagă părinții, dar și pediatrii și psihologii de azi, este că alimentația poate determina felul în care gândește, se concentrează, învață, simte și se comportă un copil. Doar prin educație putem conștientiza că hrana neadecvată nevoilor unei fetițe în prag de pubertate se referă la o alimentație bogată în glucide rafinate (bomboane, napolitane, biscuiți), în grăsimi hidrogenate (produse de patiserie, fast-food), băuturi carbogazoase, alimente intens prelucrate, conținând diverși conservanți, coloranți, aditivi, spoliate de orice fel de nutrienți”.

FOTO: Elvira Brătilă

Consecințele acestui stil de viață sunt dezastruoase. „Duc la apariția obezității de tip abdominal, în care fetița poate fi normoponderală, dar din cauza acumulării de adipocite (celule grase ) la nivelul centurii abdominale va avea un metabolism modificat (insulinorezistență) cu consecințe serioase asupra stării de sănătate, cu apariția ultra precoce a unei forme de diabet, cu pubertate și sexualizare precoce”, spune nutriționistul. La fetițe vor apărea mai devreme menarha, caracterele sexuale secundare și dominantă estrogenică, asociată cu un risc crescut de cancer de sân, fibroame, chisturi ovariene, endometrioză și sindrom premenstrual. Consecințele obezității rile de menstruație, cazurile de infertilitate și bolile care apar în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional”, a completat dr. Iulian. Sindromul ovarelor polichistice este o maladie cu determinism hormonal, foarte frecventă la femeile cu obezitate de tip abdominal, fiind printre primele cauze de infertilitate. „Insulinorezistența, elementul cheie al obezității de tip abdominal, pare să joace un rol important în apariția și agravarea sindromului ovarelor polichistice,” adaugă nutriționistul.

Atenție ce punem copilului pe masă!

„Mai trebuie știut că nu piața ne educă pe noi, ci noi educăm piața. Pentru că pe piață sunt foarte multe produse care, după părerea mea, nici nu ar trebui să existe și nu trebuie să le cumpărăm. Și cred că aici ar trebui făcută o campanie de informare și de educație alimentară în școli, în facultăți. Trebuie educată familia, copilul mănâncă tot felul de prostii de pe piață, trebuie să conștientizeze ce pericole sunt și să ajungem noi să refuzăm să mai consumăm așa ceva. Cu amidon supraadăugat în orice, cu extracte din acestea glucidice. Sunt produse care au valoare calorică mare, dar valoare nutritivă aproape zero”, arată doctor Elvira Brătilă.

Educație alimentară, de la vârste fragede

Tratamentul pentru surplusul ponderal trebuie început cât mai devreme, mai ales dacă unul sau ambii părinți sunt obezi. „Nu trebuie să credeți că pubertatea va regla greutatea și problemele ginecologice ale acestor fetițe se vor rezolva”, recomandă doctor Ana Maria Iulian. Cu cât echilibrul ponderal va fi restabilit mai repede, prin adoptarea unui stil de viață sănătos pentru întreaga familie, cu o alimentație corectă, prin mișcare de orice fel și un mai bun management al emoțiilor negative, cu atât amprenta metabolică și cea psiho-afectivă vor fi mai puțin profunde. Copilăria este momentul cel mai potrivit pentru a începe educația nutrițională, cu scopul de a diminua pe termen lung incidența afecțiunilor dependente de felul în care am fost învățați să ne hrănim.