Evenimentul ZileiPoliticaCe propune PNL în legătură cu retragerea TITLURILOR de DOCTOR în urma PLAGIATULUI

Ce propune PNL în legătură cu retragerea TITLURILOR de DOCTOR în urma PLAGIATULUI

Ce propune PNL în legătură cu retragerea TITLURILOR de DOCTOR în urma PLAGIATULUI
Senatorii liberali Teodor Atanasiu și Mihaela Popa au depus o propunere legislativă, pentru care cer dezbaterea în procedură de urgență, prin care diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului, informează News.ro. În motivare se precizează că neadoptarea propunerii ar încuraja perpetuarea fenomenului de plagiat.

"Prezenta propunere legislativă are drept obiectiv combaterea încălcării standardelor de etică profesională în ceea ce privește acordarea și retragerea titlurilor de doctor", se arată în motivarea propunerii. 
  
 Înaltă Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a considerat, prin decizii definitive, că unele metode prevăzute în Legea Educației Naționale pentru anularea actelor de studii sunt în contradicție cu Legea contenciosului administrativ, arată sursa citată. 
  
În motivare se mai arată faptul că este nevoie de un mecansim clar și transparent prin care să se verifice acuzațiile de plagiat. 
  
 "Mai mult, în ultimii ani s-a observat o creștere îngrijorătoare a numărului tezelor de doctorat suspecte de plagiat, acestea fiind realizate inclusiv de către persoane publice. Avem nevoie, așadar, de o reglementare care să contribuie la stoparea acestui fenomen, de un mecanism clar și transparent prin care să se verifice acuzațiile de plagiat", se arată în motivarea propunerii legislative. 
  
 "Neadoptarea prezenței propuneri legislative nu ar face altceva decât să încurajeze perpetuarea acestui fenomen negativ, fapt ce ar contribui la scăderea încrederii în educație", precizează sursa citată. 

 


Accesează: