"Nu cred într-o criză a ofertei şi soluţiilor politice ale partidelor tradiţionale, în mod particular ale dreptei, ci într-un deficit de atenţie şi de comunicare în relaţia dintre partide şi cetăţeni. Participarea politică, în sensul ei clasic, a fost cheia succesului dreptei în România, în fiecare din momentele cheie ale istoriei noastre postcomuniste, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2014, când am câştigat mandatul de Preşedinte al României", le-a transmis preşedintele tinerilor populari europeni. 

Şeful statului a spus că atât proiectul european, cât şi sistemele politice naţionale sunt în dificultate, probleme ''înrădăcinate mai curând în deficitul democratic despre care vorbim de decenii, şi mai puţin în natura specială a crizelor cu care ne confruntăm''.

"Cetăţenii europeni sunt azi marcaţi de neîncredere, resemnare, scepticism incertitudine şi temeri; toate acestea sunt indicii ale unei crize de legimitate politică cauzate de acest deficit democratic. Lipseşte sentimentul că sunt consultaţi şi ascultaţi, că cei care decid, răspund apoi politic. Criza de legitimitate pune sub semnul întrebării deciziile luate la nivel naţional sau comunitar şi se concretizează în susţinere oferită soluţiilor populiste, în ascensiunea forţelor extremiste, în opţiunea pentru poziţii anti-sistem, în replieri cu valenţe naţionaliste şi xenofobe", a susținut Iohannis.

El a  subliniat că cele mai pesimiste scenarii presupun destrămarea UE, însă România consideră "un astfel de scenariu inacceptabil".