Evenimentul Zilei > Sport > Ce lovitură dă LPF! Liga 1, ca Premier League și Serie A!
Ce lovitură dă LPF! Liga 1, ca Premier League și Serie A!

Ce lovitură dă LPF! Liga 1, ca Premier League și Serie A!

Ceea ce microbiștii așteptau de atâta vreme, iar cluburile au solicitat intens este pe cale să se întâmple și-n Liga 1.

România se aliniază și ea marilor campionate de fotbal din lume care au înțeles că sistemul de arbitraj video este benefic pentru sportul-rege. Începând cu sezonul 2020/ 2021, anunță gsp.ro, Liga Profesionistă va implementa sistemul de arbitraj video (VAR) la meciurile din Liga 1! Mai mult, sunt șanse chiar ca unele partide din acest play-off să beneficieze de ajutorul VAR!

„(…) încă de la implementarea arbitrajului video în campionatele disputate in vestul Europei am întreprins demersuri pentru implementarea acestui sistem la nivelul competiției. În acest sens am inițiat contacte atât cu furnizorii interni și externi de soluții tehnice pentru arbitrajul video, cât și cu FIFA și FRF, responsabil pentru asigurarea specializării arbitrilor pentru acest sistem de arbitraj”, este poziția LPF vizavi de acest subiect.

În plus, Liga Profesionistă dă asigurări că echipele nu vor plăti niciun ban pentru sistemul VAR. Totul se face pe cheltuiala LPF, cu o excepție: „Acest demers nu va implica niciun cost suplimentar din partea cluburilor, cu excepția costurilor aferente baremurilor arbitrilor VAR. În situația în care sistemul tehnic va fi funcțional, conform reglementărilor FIFA în vigoare, precum și în funcție de disponibilitate de resurse umane specializate pregătite de FRF, intenționăm să testăm sistemul de arbitraj video la unele meciuri din cadrul play-off-ului actualei ediții”.

Sistemul de arbitraj video este deja prezent în 10 țări din Europa (Spania, Italia, Germania, Franța, Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Polonia și Turcia), precum și la meciurile din Liga Campionilor. La nivel mondial, mai regăsim VAR în Arabia Saudită, China, Australia, SUA și Mexic.