Statuile sunt prețioase în ochii lui Donald Trump, liderul de la Casa Albă estimând că ele fac parte din patrimonial Statelor Unite.

Va fi emis un decret executiv – ale cărui linii principale sunt încă neclare – pentru a întări tonul în fața militanților care au crescut în număr de la moartea afro-americanului George Floyd, care a fost asfixiat de un ofițer de poliție în timp ce acesta din urmă îl aresta, potrivit CNN.

NBC adaugă că Donald Trump i-a cerut secretarului de interne, David Bernhardt, să restaureze singura statuie a unui general confederat, dărâmată săptămâna trecută, care îl reprezenta pe Albert Pike.

„Poliția din Washington D.C. nu își face treaba, preferând să privească cum o statuie este  vandalizată și arsă”, a reacționat deja șeful statului, pe Twitter. Donald Trump ia în considerare pedepse cu închisoarea pentru cei care au vandalizat statuia lui Albert Pike.

De altfel, la Washington, aproximativ 400 de soldați ai Gărzii Naționale stau pregătiți să intervină pentru a proteja monumentele capitalei federale în cazul în care manifestanții încearcă să dărâme noi statui, scrie Le Point.

„Acum intenționează să-i atace pe Iisus Hristos, pe George Washington, pe Abraham Lincoln, pe Thomas Jefferson: nu se vor întâmpla acestea câtă vreme eu voi fi președinte”, a avertizat Donald Trump, în marja unei întâlniri cu omologul său polonez, Andrzej Duda, chiar dacă nu au existat rapoarte despre degradarea unor stastui care-l reprezintă pe Iisus.

„Cred că o mulțime de oameni care dărâmă statui nu au nici cea mai mica idee despre ce înseamnă acea statuie și ce personalitate o reprezintă”, a adăugat Donald Trump, referindu-se la degradarea bustului fostului președinte Ulysses S. Grant.

Conform unui sondaj recent realizat de Universitatea Quinnipiac, 52% dintre americani au declarat că sunt în favoarea înlăturării statuilor confederate.

„Garda Națională a districtului Columbia răspunde unei solicitări de susținere a forțelor de ordine și a desfășurat personal neînarmat, cu personal adiacent în așteptare”, a declarat purtătorul de cuvânt a Gărzii Naționale, maiorul Robert Perino. „Forțele activate vor asigura securitatea monumentelor locale și infrastructurii critice”, a precizat el, informează și Tribuna Românească.

Marți, președintele Trump a declarat că va semna un ordin executiv pentru pedepsirea protestatarilor care vandalizează monumentele veteranilor din Statele Unite, cu legea federală care permite deja până la 10 ani de închisoare pentru astfel de infracțiuni.

Tot marți, Secretarul de Interne, David Bernhardt, a declarat că a cerut Departamentului Apărării să pună la dispoziție Garda Națională „dacă este nevoie pentru protejarea monumentelor și memorialelor”.