Evenimentul Zilei > International > Ce i se interzice României are voie Franța: deficitul sare de 3%
Ce i se interzice României are voie Franța: deficitul sare de 3%

Ce i se interzice României are voie Franța: deficitul sare de 3%

Deficitul va atinge 3,2% din PIB în 2019, după „cadourile” făcute „vestelor galbene”, a anunțat premierul Edouard Philippe.

Pentru a atenua consecințele pentru finanțele publice ale măsurilor luate în vederea calmării protestelor, guvernul francez a decis să scadă doar impozitele pentru societățile cu o cifră de afaceri mai mică de 250 de milioane de euro de anul viitor. Pentru celelalte companii, măsura va fi amânată cu un an, a declarat prim-ministrul pentru cotidianul economic Les Echos, scrie Agerpres.

„Dar suntem atenți la conturile publice și vom lua o serie de măsuri asupra companiilor și a cheltuielilor, de ordinul a 4 miliarde de euro. Asta ar trebui să ne permită să limităm deficitul la circa 3,2% pentru 2019”, a adăugat el. Pragul de deficit de 3% din PIB este considerat sacrosanct de Uniunea Europeană și Bruxelles-ul veghează necruțător ca el să nu fie depășit. Italia, cel mai recent, dar și România, au fost ținta tunetelor Comisiei Europene pe această temă. Iată însă că ceea ce este permis lui Jupiter (porecla lui Macron) nu este permis boilor.