Evenimentul Zilei > Justitie > Ce fac deținuții VIP în ultimele 48 de ore de pușcărie
Ce fac deținuții VIP în ultimele 48 de ore de pușcărie

Ce fac deținuții VIP în ultimele 48 de ore de pușcărie

Gigi Becali a plâns și s-a rugat după ce a fost anunțat că va fi pus în libertate. Fiecare condamnat vedetă trebuie să-și cinstească colegii înainte de a ieși de după gratii

Dacă după 2010 a început condamnarea vedetelor care păreau imune în fața Justiției, în ultimul an a venit rândul și primelor eliberări VIP. Gigi Becali, Decebal Traian Remeș, Jean Pădureanu, Victor Babiuc, George Copos și Sorin Roșca Stănescu au fost puși în libertate condiționat. În cele 48 de ore înainte de a fi liberi, vedetele trec printrun fel de ritual impregnat de plânsete, lichior din bomboane și felicitări, așa cum neau povestit foști deținuți și reprezentanți ai unor ONGuri din domeniu.


FOTO: Gigi Becali nu a făcut față șocului eliberării și a susținut un show comic în prima zi de libertate FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU1. PLÂNSUL NECONTROLAT. Gigi Becali a plâns și s-a rugat când a primit vestea că i s-a aprobat eliberare. „De altfel, toți deținuții, mai ales cei care sunt la prima condamnare, plâng când gardienii îi anunță că vor fi puși în libertate”, ne-a declarat un reprezentant al unei asociații care se ocupă cu respectarea drepturilor omului din penitenciare.


FOTO: Nuțu Cămătaru a făcut traseul Penitenciarul Jilava-Ferentari pe un cal2. PETRECEREA. După ceși revin din bucuria până la lacrimi, deținutul vedetă este felicitat de colegii de celulă. Uneori se ține și un mic festin în cinstea eliberării.

3. SE DESCHIDE LICHIORUL DIN BOMBOANE. Ca orice petrecere, deținuții apelează și la alcoolul de după gratii, un fel de țuică sau lichior făcut, teoretic, clandestin din bomboane.

4. MOȘTENIREA. În timpul petrecerii, Becali, Babiuc și Roșca Stănescu au lăsat o parte din îmbrăcăminte și alimente colegilor de celulă, dar și deținuților mai săraci din alte temnițe.

5. SĂRU’MÂNA. După executarea „testamentului”, deținuții VIP se prezintă la șeful gardienilor și la liderul deținuților pentru a le mulțumi de protecția acordată.

6. URĂRILE. Înainte de ieșirea din penitenciar, VIP -urile trebuie să ureze fiecărui condamnat întâlnit: „Eliberare rapidă!”.

Șocul libertății

Bucuria eliberării este așa de mare încât foștii deținuți VIP au un comportament cel puțin ciudat imediat după ce trec pragul libertății. La prima eliberare temporară, Gigi Becali a luat presa după el prin cimitir. Decebal Traian Remeș, fost ministru al Agriculturii, nu a mai avut răbdare să-și aștepte soția și a luat-o la pas cu geamantanul cu roți după el. În schimb, Nuțu Cămătaru la prima eliberare, din 2010, s-a urcat pe un cal la Jilava și a plecat la trap până în Ferentari.


FOTO: Traian Remeș