Evenimentul Zilei > Social > Ce amenzi riscă proprietarii animalelor de companie dacă nu încheie poliță de asigurare
Ce amenzi riscă proprietarii animalelor de companie dacă nu încheie poliță de asigurare

Ce amenzi riscă proprietarii animalelor de companie dacă nu încheie poliță de asigurare

Pentru o anumită categorie de animale de companie, legislaţia în vigoare stabileşte că cetăţenii sunt obligaţi să încheie asigurare de răspundere civilă.

Dacă proprietarii nu depun la poliţie un act din care să reiasă existenţa poliţei de asigurare, aceştia pot fi amendaţi cu sume de până la 1.500 de lei, informează avocat.net.

Proprietarii răspund pentru daune

Proprietarii sunt răspunzători de daunele cauzate de animalele lor, potrivit Codului civil, chiar dacă acestea au scăpat de sub pază. În acest sens, proprietarii de câini periculoşi din categoria I sunt nevoiţi să încheie asigurare de răspundere civilă pentru aceştia, aşa cum prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Concret, în categoria I de câini periculoşi intră cei de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele morfologice, cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor).

Condiții severe pentru deținerea unui câine periculos

Pentru a deţine un câine periculos din categoria I, o persoană fizică trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, plus că nu trebuie să aibă nicio condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Proprietarii trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul „Câine periculos” şi să depună la sediul poliţiei de la domiciliu următoarele acte:

  • o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria I de câini periculoşi (fotocopie);
  • o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date:
    • numărul de identificare al câinelui (aplicat prin tatuare sau microcip);
    • efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor;
    • efectuarea sterilizării câinelui;
    • existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE