Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce a pățit o bunicuță care se lăuda cu pozele nepoților. Judecătorii au fost fără milă
Ce a pățit o bunicuță care se lăuda cu pozele nepoților. Judecătorii au fost fără milă

Ce a pățit o bunicuță care se lăuda cu pozele nepoților. Judecătorii au fost fără milă

O bunicuță din Olanda a fost obligată de justiție să șteargă fotografiile cu proprii nepoți, pe care le-a postat pe rețelele de socializare. Decizia a fost adoptată la cererea părinților care au invocat legislația privind protecția datelor cu caracter personal.

Cazul a ajuns în instanță după o ceartă între bunică și fiica ei. Bunică a refuzat să dea curs solicitării fiicei sale și să şteargă fotografiile cu nepoţii, pe care le publicase pe Facebook și Pinterest. Judecătorul a luat act de reclamație și a stabilit că bunica a încălcat legislația europeană privind protecția datelor deoarece a postat fotografiile fără permisiunea părinților.

În hotărârea instanței se precizează că, deși legislația nu se aplică în cazul procesării datelor în scop personal sau gospodăresc, publicarea fotografiilor pe reţelele de socializare a făcut ca acestea să devină disponibile pentru un public mai larg.

„În cazul Facebook, nu poate fi exclusă posibilitatea ca fotografiile să poată fi distribuite mai departe şi ele ar putea să ajungă în posesia unor terţi”, a precizat judecătorul.

Drept urmare, bunica a fost obligată să șteargă imaginile și să plătească o amendă de 50 de euro pentru fiecare zi în care nu aplica decizia instanţei, cuantumul acesteia fiind de 1.000 de euro.

De asemenea, în cazul în care va mai posta și alte fotografii, ea riscă să mai plătească o amendă suplimentară de 50 de euro pe zi.