Custodele Coroanei a evocat amintirea părinților ei și a transmis îndemnul pe care, în această perioadă grea, Regina, cu binecunoscutul ei optimism l-ar fi transmis românilor.

„A trecut un an de doliu pentru familia şi pentru ţara noastră. După Regina Ana, Regele Mihai a plecat la cele veşnice, lăsând tristeţe şi un mare gol în sufletele noastre. Dar părinţii mei au trăit fiecare zi a vieţii lor convinşi că pentru ţara noastră există un „mâine”. Mama mea spunea adesea: „Mâine este o nouă zi!”, a spus Majestatea Sa, Margareta în debutul mesajului.

Custodele Coroanei Române a mai spus că a făcut legământ să continue munca tatălui său, Regele Mihai, pentru prosperitatea şi stabilitatea României, pentru a consolida poziţia țării pe plan international.

„La cumpăna dintre ani, avem ocazia să contemplăm trecutul, la un secol de la Marea Unire şi de la încheierea Primului Război Mondial. În acelaşi timp, avem datoria de a privi cu limpezime spre anul care vine, când, pentru prima oară în istorie, România va avea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Centenarul Marii Uniri a fost cea mai mare sărbătoare a întregului an. Dar Primul Război Mondial a fost o sângeroasă tragedie şi România Mare a fost obţinută cu un imens sacrificiu uman. De aceea, suntem uniţi în sărbătoarea noastră fără triumfalism, dar cu mândrie naţională. Centenarul sfârşitului Marelui Război este şi un moment de comuniune în Europa. Comemorăm sacrificiul poporului nostru, dar onorăm şi memoria tuturor soldaţilor din alte ţări, atât duşmani, cât şi aliaţi, care au luptat pe pământ românesc acum un secol. Ne rugăm pentru sufletele lor şi ne alăturăm restului continentului, spunând: nicio problemă europeană nu va mai fi vreodată rezolvată prin violenţă. După căderea comunismului, în decembrie 1989, tatăl meu a militat pentru integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană, iar efortul lui s-a bazat pe înţelegerea lecţiei de istorie din secolul trecut. Europa întreagă şi liberă nu este un slogan politic, ci un element esenţial în protejarea păcii noastre'', a spus Margareta.

Custodele Coroanei crede că țara noastră va fi capabilă să încheie mandatul pe care îl preia de la 1 ianuarie, președinția rotativă a Consiliului UE, „cu succes, oricât de dificil ar fi acest lucru”.
 

 

Te-ar putea interesa și: